Šta su Grlić Radman i Lavrov razgovarali o BiH?

6
F.V.
Šta su Grlić Radman i Lavrov razgovarali o BiH?
Foto: EPA-EFE / Gordan Grlić Radman

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman nalazi se danas u posjeti Moskvi.

Kako je prenio HRT, riječ je uzvratnom posjetu koji je dogovoren prije više od godinu dana na poziv ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Grlić Radan je potvrdio da su "razgovarali o situaciji na jugoistoku Europe, prvenstveno u BiH i Srbiji", a neizostavne teme bile su sigurnosna situacija u ruskom susjedstvu i aktualna zdravstvena i energetska kriza.

Emir Hadžikadunić: Diplomatska bitka kakvu Bosna i Hercegovina i Srbija još nisu vodile

Emir Hadžikadunić: Diplomatska bitka kakvu Bosna i Hercegovina i Srbija još nisu vodile

"Razgovarali smo o situaciji na Zapadnom Balkanu, u BiH, o odnosima Beograda i Prištine kao i onoga što se tiče odnosa između Rusije i EU odnosno Rusije i NATO-a. Našim hrvatskim prijateljima poručili da izrazito cijenimo hrvatsko stajalište vezano za rješavanje problema koji se gomilaju između Rusije i Europske Unije", rekao je Lavrov.

Iako je naša zemlja pominjana, nisu poznati detalji koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

Ministar Grlić Radman je, kako je istakao, u Rusiju je došao s porukom da Hrvatska dijeli stavove EU-a i NATO-a i priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, a istovremeno želi graditi bilateralne i gospodarske odnose s Rusijom.

"Hrvatska je postigla značajna postignuća, vanjskopolitička postignuća, a pritome nam Rusija nikada nije stajala na putu i želio bi na tome zahvaliti. Hvala Rusiji na konstruktivnoj ulozi koju su odigrali u teškim oolnkostima 1990. godina", rekao je Grlić Radman.

Mediji prenose kako je Grlić Radman je izjavio kako je s Lavrovom otvoreno razgovarao i o stanju u svezi Ukrajina i da su se obje strane složile kako se rješenje treba tražiti u sklopu Minskih sporazuma.

Pozdravio je pokretanje diplomatskih pregovora između Rusije i SAD-a, te NATO saveza, dodavši da za ‘diplomatske rezultate treba vremena’.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije