Gordan Grlić Radman u Sarajevu komentirao sankcije Miloradu Dodiku

2
Radiosarajevo.ba
Gordan Grlić Radman u Sarajevu komentirao sankcije Miloradu Dodiku
Foto: EPA-EFE / Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radmankazao je danas u Sarajevu kako Hrvatska zagovara da se problemi u BiH rješavaju dijalogom te tvrdi da o sankcijama političarima u toj zemlji do sada nije bilo nikakve formalne rasprave u tijelima EU.

Šef hrvatske diplomacije je tokom službenog posjeta BiH novinarima u Sarajevu kazao kako sankcije političarima u BiH nisu bile na dnevnom redu niti jednog foruma Europske unije pa se ne može govoriti ni o tome da je neka od članica veći ili manji zagovornik takvih mjera, piše Hina.

"Treba najprije iscrpiti sve mogućnosti koje proizlaze iz razgovora i dijaloga pa onda utvrditi ostale instrumente koji bi trebali djelovati da se nastave reformski procesi u BiH", kazao je Grlić Radman koji tvrdi kako je to stajalište ne samo Hrvatske nego i Europske unije.

Savez danas odlučuje o imenovanju Sergeja Barbareza na mjesto selektora reprezentacije BiH

Savez danas odlučuje o imenovanju Sergeja Barbareza na mjesto selektora reprezentacije BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković s kojom se Grlić Radman sastao ranije tokom dana kazala je kako se očekuju zapadne sankcije odgovornima za ugrožavanje mira u BiH, no šef hrvatske diplomacije o tome nije mogao više kazati novinarima.

Podsjetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su danas sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Alternativnoj televiziji iz Banje Luke, bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VTSV) Bosne i Hercegovine, Milanu Tegeltiji, te predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini, Mirsadu Kukiću, neće biti dozvoljen ulazak u SAD zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije