Turković i Grlić Radman: "Tamo gdje ima volje, ima i načina da se problemi riješe"

2
Hina
Turković i Grlić Radman: "Tamo gdje ima volje, ima i načina da se problemi riješe"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Susret šefova diplomatije BiH i Hrvatske

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i BiH ocijenili su danas da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, a stabiliziranje stanja u BiH pomoglo bi očuvanju mira i stabilnosti u cijeloj regiji na čemu Hrvatska kontinuirano radi.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji boravi u službenom posjetu BiH je nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova te zemlje Biserom Turković u Sarajevu kazao kako uzajamno uvažavanje ostaje temelj suradnje dvije države.

Izazovna i dinamična vremena, kako je kazao, traže održanje mira i stabilnosti u regiji a Hrvatska sve čini kako bi se to i zajamčilo.

Pojasnio je kako već teku pripreme za zajedničku sjednicu vlada dvije države u prvoj polovici ove godine koja će biti održana u Hrvatskoj, a razmatra se i održavanje velikog zajedničkog ekonomskog foruma u Sarajevu nakon toga.

Istaknuo je kao Hrvatska i BiH imaju odlične trgovinske odnose s robnom razmjenom od dvije milijarde eura u 2021. godini, realiziraju brojne infrastrukturne projekte poput novih mostova na Savi te povezivanja plinskih mreža.

Šef hrvatske diplomacije u BiH je došao u jeku najveće političke krize - od blokade koju provode političari iz entiteta RS, preko priče o izmjeni Izbornog zakona i Ustava BiH. Grlić Radman je kazao kako je svjestan tih okolnosti no Hrvatska računa da će se to riješiti.

"Iskreno se nadam poboljšanju političkih okolnosti u BiH a tome bi uvelike doprinijelo postizanje dogovora o izmjenama izbornog zakona", kazao je šef hrvatske diplomacije poručujući kako Hrvatska ohrabruje političke lidere u BiH na postizanje dogovora na temelju koncepta jedne države, dva entiteta i tri konstitutivna naroda te ravnopravnosti svih građana.

To bi, drži Grlić Radman, otvorilo i put BiH ka europskim integracijama.

"Kada bi se Hrvatsku pitalo BiH bi već bila u EU i tome nema dvojbe a članstvo u EU bi pridonijelo stabilnosti BiH i pomoglo Hrvatskoj", kazao je šef hrvatske diplomacije.

Ministrica Turković razgovore je opisala vrlo otvorenima i sadržajnima podsjećajući kako je nedavno u BiH boravio i hrvatski premijer Andrej Plenković a sve je to u cilju poboljšanja uzajamnih odnosa.

"Otvara se mogućnost za napredak i rješavanje pitanja koja opterećuju odnose dvije države već duže vrijeme", kazala je Turković dodajući kako u rješavanju otvorenih pitanja postoji "ograničeni napredak" ali i prostor za dalju suradnju i njihovo cjelovito rješavanje. Kako je pojasnila, pomak je napravljen kod problema eksploatacije vode iz Buškog jezera za potrebe HEP-a a pitanje gradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori traži dodatne razgovore kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rješenje.

Dvije zemlje, kazala je Turković, suglasne su da se u BiH pozornost mora usmjeriti na provedbu reformi na kojima inzistira Europska komisija.

"Destabilizacija BiH ne može proći bez destabilizacije cijele regije a nama je svima u interesu da regija bude stabilna", kazala je Turković dodajući kako su veze između BiH i Hrvatske snažne, a dobro prepoznatljivi međususjedski duh demonstriran i tokom posjeta premijera Plenkovića siguran je put kojim dvije zemlje žele ići.

"Napravljen je pomak kada je u pitanju korištenje vode iz Buškog jezera. Odlukom Doma naroda FBiH, hrvatska Elektroprivreda će u buduće dvjema općinama plaćati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih 1,8 miliona", pojasnila je Turković.

Dotakla se i odlagališta radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora navodeći da je to i dalje pitanje kome treba posvetiti dodatne napore kako bi se iznašlo adekvatno rješenje. Predlaže značajnije uključivanje Bosne i Hercegovine i njenih eksperata u praćenju stanja i u pronalaženju rješenja.

"Vjerujem da ćemo u ovoj godini intenzivirati rješavanje ovih pitanja. Veze između Bosne i Hercegovine i Hrvatske su snažne. Bosna i Hercegovina je najveći trgovinski partner Hrvatske van Evropske unije. Naša prošlost, sadašnjost i budućnost povezane su. Geografski smo upućeni jedni na druge. Povijesno smo upućeni jedni na druge", izjavila je Turković.

Čvrsto je uvjerena da tamo gdje ima volje, ima i načina da se problemi riješe.

"Hrvatska je naš prirodni saveznik. Bosna i Hercegovina je spremna investirati u dobre, čvrste i iskrene odnose", dodala je Turković.

Ministar Grlić Radman se nakon razgovora s Turković odvojeno sastao s provincijalom Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem te s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem.

Prije odlaska iz BiH predviđen je njegov posjet Mostaru te sastanak s čelnikom HDZ BiH Draganom Čovićem, lokalnim dužnosnicima kao i susret s biskupom Petrom Palićem i provincijalom hercegovačkih franjevaca fra Miljenkom Štekom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije