Grlić Radman: Hrvatska podržava Inzkovu odluku

5
AA
Grlić Radman: Hrvatska podržava Inzkovu odluku
Foto: Arhiv / Gordan Grlić Radman trazi izmjenu Izbornog zakona BiH?!

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se s ministrom vanjskih i međunarodnih poslova Republike Austrije Alexanderom Schallenbergom, a razgovarali su o situaciji u Bosni i Hercegovini, epidemiji koronavirusa, te ilegalnim migracijama.

Važno pitanje za naše države je područje jugoistoka Europe, odnosno zapadnog Balkana, kao i politika proširenja Europske unije, kazao je hrvatski ministar Grlić Radman.

"Nadamo se da će Europsko vijeće postići konsenzus o pregovaračkim okvirima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te uskoro održati međuvladinu konferenciju s obje zemlje. Moramo za sve države aspirantice nastaviti inzistirati na kriterijima za članstvo, prije svega na vladavini prava, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj suradnji”, kazao je Grlić Radman.

Naglasio je da Hrvatska pri tome uvijek ističe Bosnu i Hercegovinu i važnost njezina nastavka na europskom putu uz provedbu svih nužnih reformi.

"To posebice uključujući reformu Izbornog zakona koji će eliminirati sve vrste diskriminacije i omogućiti izbor legitimnih političkih predstavnika svih konstitutivnih naroda, ali i svih ostalih građana BiH”, dodao je Grlić Radman.

Na pitanje novinara da prokomentira potez visokog predstavnika Valentina Inzka u BiH da se zabrani negiranje genocida, hrvatski ministar Grlić Radman istaknuo je kako je Inzko iskoristio svoje bonske ovlasti sedam dana prije razrješenja.

"Mogao je to i ranije, ali to je svakako njegovo pravo. Podržali smo sve ove godine visokog predstavnika Inzka, isto tako podržavamo novog visokog predstavnika Schmidta, ako to ide u smjeru jačanja suradnje i traženju rješenja koje će zadovoljiti sve potrebe koje se očekuju od visokog predstavnika; stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH”, rekao je Grlić Radman.

Austrijski ministar Schallenberg je izjavio kako je posljednjih dana bio u intenzivnom kontaktu s visokim predstavnikom Inzkom, kao i s budućim visokim predstavnikom Schmidtom.

"Možemo shvatiti da je Inzko na odlasku i da je to povezano s emotivnim nabojem te s bombastičnom snagom svojih punomoći. Upravo je intencija da se ta bombastična snaga više ne koristi u BiH, ali u tom smislu bi BiH trebala stvoriti pretpostavke da više ne koristi instituciju visokog predstavnika koji ima takve ovlasti koje sežu daleko. Koliko god to možemo shvatiti, žalimo da se moralo posegnuti za takvim mjerama”, kazao je austrijski ministar Schallenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije