Sarajevska ratna doktorica otkrila kada očekuje vrhunac epidemije u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Sarajevska ratna doktorica otkrila kada očekuje vrhunac epidemije u Hrvatskoj
Printscreen / Alemka Markotić

Glavna žena Nacionalnog štaba u Hrvatskoj i direktorica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić, koja je u vrijeme agresije na BiH bila ratna doktorica u opkoljenom Sarajevu, nada se da bi za tri sedmice epidemija mogla doseći vrhunac te da bi tada broj oboljelih mogao početi padati.

"Držimo se zahvaljujući stručnjacima, a u prvom redu građanima koji se većinom odgovorno ponašaju. Bitno je da područja, u kojima se javljaju novi slučajevi, da se uspiju dobro organizirati, u što ja vjerujem, i da drže porast oboljelih u normali. Sad se virus proširio prema jugu. Jug je bio avangarda kroz stoljeća, i u kulturi i sportu pa smo sigurni da će biti i u obrani od virusa", kazala je Markotić za RTL Danas. 

Ona je pojasnila zašto smatra tri sedmice.

"Ako se u sljedeća tri tjedna bude to držalo pod kontrolom, očekujem da bismo mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu. Ja vjerujem da su sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom putu", dodala je Markotić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije