Sarajevska ratna doktorica: Nije dokazano da čuveni lijek pomaže kod koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Sarajevska ratna doktorica: Nije dokazano da čuveni lijek pomaže kod koronavirusa
Printscreen / Alemka Markotić

Dok cijeli svijet strepi zbog koronavirusa koji sije smrt, a najžešći je trenutno u Europi, američki predsjednik Donald Trump  pokušao je nedavno umiriti javnost objavom na društvenoj mreži kako bi kombinacija lijeka protiv malarije i sumameda (azitromicina), hrvatske komapnije Pliva, mogla biti velika prekretnica u historiji medicine, sugerirajući da bi mogli efikasno liječiti zaražene koronavirusom.

Pohvalio je i FDA (Američku agenciju za hranu i lijekove), te je poručio da odmah startaju s ovakvom terapijom oboljelih.

Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević i doktorica u ratnom Sarajevu, gostovala je u Dnevniku HRT-a gdje je, između ostalog, pričala o tome kako sumamed može djelovati na liječenje koronavirusa.

"Sumamed je naš patent i proizvod hrvatske pameti. On, osim što djeluje na bakterije, djeluje i na imunološki sustav, može ga dodatno modulirati. Javljaju se promišljanja da Sumamed može pozitivno utjecati u suzbijanju koronavirusa, ali takva promišljanja nisu znanstveno utemeljena. On može djelovati protuupalno, ali zasigurno će oko ovoga biti dodatnih istraživanja", rekla je Markotić.

Osudila je "privatne zabave" koje se održavaju u vrijeme kada je preporuka da se drži distanca od drugih ljudi.

"Kad pravimo kafiće u kućama ugrožavamo sve nas. Nemojte to raditi ni u zatvorenim ni u otvorenim prostorima", podvukla je Markotić, te ponovila da se ne dodiruju oči, usta i nos prljavim rukama.

"Pogotovo to može biti opasno za pušače, koji to često rade", zaključila je Markotić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije