Društvo novinara BiH: Odgovorno izvještavati o širenju koronavirusa COVID-19

Radiosarajevo.ba
Društvo novinara BiH: Odgovorno izvještavati o širenju koronavirusa COVID-19
Foto: Screenshot / Društvo novinara BiH

Društvo novinara BiH pozvalo je sve medijske kuće i novinare u BiH da odgovorno izvještavaju o širenju koronavirusa (COVID-19), te da ne objavljuju neprovjerene informacije koje jedino mogu poticati nepotrebnu paniku među stanovništvom.

Također, pozivaju kolege da odgovornim izvještavanjem, na osnovu provjerenih činjenica i u skladu s principima novinarske etike, daju doprinos u borbi protiv bolesti umjesto da senzacionalističkim pristupom samo pogoršavaju situaciju.

Uputili su i apel medijima da izbjegavaju izvještavanje na način da se stvara neprijateljstvo prema čitavim narodima kod kojih se bolest proširila.

„Budući da su novinari grupa koja je među najizloženijim riziku od infekcije, apeliramo na poslodavce i urednike da osiguraju osnovnu zaštitu novinara, snimatelja i fotoreportera kad ih šalju na zadatke, posebno u ambulante i bolnice“, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije