Detalji o prvom oboljelom od COVID-19 u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Detalji o prvom oboljelom od COVID-19 u Hrvatskoj
Foto: EPA / Andrej Plenković

Zaraženih: 80.289

Umrlih: 2.704

Oporavljenih: 27.789

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš su istakli detalje koji se odnose na prvog oboljelog od koronavirusa ili COVID-19 u Hrvatskoj.

Ministar Beroš je ukazao na sljedeće:

"Riječ je o mlađem pacijentu koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu, i pokazuje blaže znakove bolesti. Nadamo se da će tako i ostati. Za sve ljude koji su bili u neposrednom kontaktu s pacijentom organizirat ćemo karantenu."

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj

Premijer Plenković je naveo da se pacijent nalazi u klinici Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Naglasio je da je bolest blažeg tipa, te da se zasad osjeća dobro, piše Jutarnji list.

Javnosti se obratio ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac. U Rijeci je zbog sumnje na koronavirus hospitalizirano devet hrvatskih radnika koji su radili u Italiji.

"Što se tiče riječke bolnice, noćas smo primili devetero ljudi. To su naši ljudi koji rade u Italiji. Od njih devet, jedan je imao simptome. Pacijent koji ima simptome nalazi se u izolaciji, a uzorci svih devetero poslani su u Zagrebu. Klinika je ispražnjena i ovdje se nalaze samo oni koji imaju potencijalni rizik na koronavirus", istakao je Štimac, piše portal Direktno.hr.

Kako ističe Štimac, samo jedan pacijent ima simptome.

"Simptomi bolesti su slični gripi. Respiratorni problemi, kašljanje... Jedna osoba u izolaciji ima simptome, a ostalih osam nema simptome. Oni su jedini u ovoj zgradi. Postupali smo po uputama i mi smo ih smjestili tu. Ostalih osam je na normalnom odjelu za bolesnike, samo jedan je u izolaciji. Ukoliko se ustvrdi više slučajeva, sigurno će se osigurati dodatni prostori za pacijente. Ukoliko nalaz bude negativan, pacijenti će biti pušteni kući. To će se znati kroz nekoliko sati. Rečeno nam je da će nalaz stići oko 15 sati. Kontinuirano smo u kontaktu sa stožerom", zaključio je Štimac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije