... / Nove informacije sa Apenina: COVID-19 stigao i na jug Italije

25. 02. 2020. u 09:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 30

Žena iz Bergama, koja je na jug Italije doputovala prije pojave prvih slučajeva koronavirusa na sjeveru zemlje, pozitivna je na koronavirus, objavile su u utorak lokalne vlasti, a prvi slučaj zabilježen je i u Firenci. 

Ona je u ponedjeljak navečer primljena u bolnicu u Cervellu na Siciliji gdje je stigla sa simptomima gripe.

"Imamo suspektni slučaj koji se pokazao pozitivnim nakon analize brisa", objavile su sicilijanske vlasti.

Žena i društvo s kojim je doputovala na odmor stavljeni su u karantin, kao i oni koji su s njima bili u dodiru.

Bosanac o haosu koji vlada u Italiji: Ništa ne radi, ljudi ne izlaze iz kuća

Broj zaraženih koronavirusom ( COVID-19) u Italiji raste iz sata u sat. Prema nezvaničnim informacijama na Apeninima preko vikenda su preminule četiri osobe, a najveća panika vlada u dvije pokrajine - Lombardiji i Venetu. Bosanac Fejzo Selmanagić 27 godina živi u pokrajini Veneto.

To je prvi slučaj koronavirusa na jugu Italije.

Uzorak koji je u bolnici u Palermu potvrđen na koronavirus poslan je na dodatnu provjeru, kazao je predsjednik sicilijanske regije Nello Musumeci.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je i u Toskani kad je u ponedjeljak 60-godišnji muškarac stigao u bolnicu Santa Maria Nuova u Firenci gdje su pretrage obavljene tokom noći pokazale da se radi o koronavirusu.

Srbijanski ljekar saopćio loše vijesti: Koronavirus stiže SIGURNO u Srbiju

Dječji pulmolog i alergolog iz Srbije Branimir Nestorović navodi da se od koronavirusa (COVID-19) razboli svaka šesta osoba, dok je kod gripa taj procent oboljelih mnogo veći, i da su rijetki zabilježeni primjeri da su djeca oboljela od ovog virusa. On dodaje i da su na udaru najstariji građani s ozbiljnim hroničnim oboljenjima.

Poduzetnik se vratio s Dalekog istoka u januaru, piše La Repubblica.

U Italiji je do sada zabilježeno sedam umrlih i 231 slučaj zaraze: 173 zaraženo i 6 preminulih u Lombardiji, 33 zaražena i jedan preminuli u Venetu, 18 slučajeva zaraze u Emilia Romagni, po tri zaražena u Pijemontu i Laciju, po jedan zaraženi u južnom Tirolu, na Siciliji i u Toskani.

Španjolski mediji prenijeli su u ponedjeljak da je testiranje brisa italijanskog ljekara iz Lombardije, koji je na odmoru na Tenerifima, pokazalo da se radi o koronavirusu.

Ljekar je u izolaciji, a uzorak je poslan na potvrdu u Madrid, objavile su vlasti na Kanarima.

NEMA KOMENTARA