Upozorenje Srbiji zbog nabavke oružja iz Kine: 'Trebate biti svjesni rizika i cijena'

5
Radiosarajevo.ba
Upozorenje Srbiji zbog nabavke oružja iz Kine: 'Trebate biti svjesni rizika i cijena'
Foto: Military Watch Magazine / Kineski sistem HQ-22

"Poslovanje sa kompanijama čije je sjedište u Kini predstavlja suverenu odluku, ali je potrebno da vlada bude svjesna kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijena", rečeno je 12. aprila Glasu Amerike iz State Departmenta, nakon vijesti da je u Srbiju iz Kine stigla isporuka vojne opreme.

Portparol Pentagona John Kirby rekao je prethodno u Vashingtonu, da SAD nisu u mogućnosti da potvrde kinesku isporuku Srbiji koju je zvanični Peking označio kao uobičajenu vojnu opremu ili da, kako je naveo, spekuliše o uticaju na Rusiju i Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Srbije nije zvanično potvrdilo ni Glasu Amerike, ni Radiju Slobodna Evropa da li je i kakva vojna oprema isporučivana Srbiji iz Kine i da li su za to korišteni avioni kineske vojske.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

O tom slučaju prve informacije pojavile u noći između 8. i 9. aprila na društvenim mrežama, čiji su korisnici objavljivali fotografije letjelica većih gabarita koje su nadlijetale područje prijestonice Srbije.

U međuvremenu, agencija AP u tekstu u kojem je nazvala operaciju transporta tajnom navela je da su avioni koji su nastavili tokom vikenda da slijeću u Beograd dovezli dijelove kineskog protivvazdušnog (PVO) raketnog sistema FK-3.

Iako saopštenja zvaničnog Beograda još uvijek nema, javnost je dodatne informacije dobila 11. aprila iz Pekinga, gde je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Žao Liđijan (Zhao Lijian) izjavio na konferenciji za medije da je Kina "nedavno" Srbiji isporučila "redovnu vojnu isporuku".

Kako piše Glas Amerike, i ponovo izabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je 9. aprila nakon vojne vježbe na Pasuljanskim livadama kratko odgovorio da će u utorak ili srijedu biti predstavljen, kako ga je označio, "novi ponos Vojske Srbije", bez navođenja više detalja.

Izneo je i uvjerenje da će time, kako se izrazio, dramatično biti povećana borbena sposobnost Vojske Srbije.

Sve to događa se u trenutku ruske invazije na Ukrajinu, koja traje duže od mjesec dana, i reakcije dijela međunarodne zajednice, koja je Rusiji uvela nekoliko paketa sankcija, i iz dana u dan ih ojačava.

Inače, Rusija je, uz Kinu i Bjelorusiju, jedan od vojno-političko-ekonomskih partnera Srbije, koja se posljednjih osam godina nalazi u pristupnom procesu za članstvo u Evropskoj uniji.

Usljed te saradnje zapadni partneri i Evropska unija Srbiji upućuju učestale kritike zbog nedovoljne usklađenosti spoljne politike Srbije sa onom koju sprovodi Unija, dok sa druge strane, vlasti Srbije uzvraćaju da ta usklađenost nikada nije bila veća.

Srbija je tokom posljednjih mjesec dana podržala dvije neobavezujuće i jednu obavezujuću rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojima je Rusija osuđena zbog invazije na Ukrajinu i isključena iz Vijeća za ljudska prava svjetske organizacije, što je naišlo na odobravanje njenih zapadnih partnera.

Međutim, predsjednik Srbije uporno u javnosti izjavljuje da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, niti sa njom ugrožavati prijateljske odnose, prenosi RSE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije