Vučić „čisti“ vladu Srbije od proruskih kadrova: Ugroženi Dačić i Vulin

8
Radiosarajevo.ba
Vučić „čisti“ vladu Srbije od proruskih kadrova: Ugroženi Dačić i Vulin
Foto: Nova.rs / Dacić, Vučić i Vulin

Srpska napredna stranka po svemu sudeći formirat će novu Vladu Srbije, ali u njoj možda neće biti mjesta za aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina i predsjednika Skupštine i lidera SPS, Ivicu Dačića.

Kako saznaje Nova, zapadni partneri zahtjevaju od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da „očisti“ vlast od proruskih kadrova i da Srbija zauzme jasan spoljopolitički kurs u odnosu na Rusiju.

Izbori su za lidera SNS i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, prema saznanjima Nove, sve vrijeme bili izgovor da da ne zauzme jasan stav prema invaziji Rusije na Ukrajinu.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Iako se možda mnogima učinilo da je Srbija relativno uspješno balansirala u svojoj spoljnoj politici, medeni mjesec je završen.

Naime, izvori Nove tvrde, da su nakon izbora uslijedili brojni zahtjevi da se Vučić jasno opredijeli. Kako saznaje ovaj portal, zapadni partneri preporučili su da se što prije konstituiše nova parlamentarna većina u Srbiji, imajući u vidu da Srpska napredna stranka ima mogućnost da to učini uz podršku manjinskih stranaka.

Od lidera naprednjaka, Aleksandra Vučića zahtjeva se da se Srbija jasno odredi prema situaciji u Ukrajini i da se uskladi sa sankcijama koje je Europska unija uvela Rusiji. Istovremeno, zahtjev je da se „ruski igrači“ uklone iz vrha vlasti Srbije.

Aleksandar Vučić - undefined

Foto: EPA-EFE: Aleksandar Vučić

Vučićeva postizborna ljutnja

Imajući u vidu da je predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić tokom izborne kampanje, ali i prije nje, jasno poručivao da niko ne smije da uvodi sankcije Rusiji, koalicija sa SPS-om je dovedena u pitanje.

Na tom tragu bila je i izjava Vučića data u izbornoj noći. On je tom prilikom indirektno poručio da su socijalisti iskoristili ukrajinsku krizu u kampanji, da ga brine jačanje desnice, uz napomenu da je pred Srbijom odluka kojim putem će ići u budućnost.

„Ono što je važno za zemlju je da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, i vidi se da se Srbija dramatično pomjerila udesno. Nećemo formirati vladu sa onima koji su zloupotrebili povjerenje našeg naroda“, poručio je on.

"Srbija će morati da se oprijedeli kojim putem će u budućnost. Za one kojima je sve lako u izbornoj kampanji, neka nastave da se bave lagodnom politikom, za njih neće biti mjesta u vladi“, naglasio je Vučić.

Ivica Dačić - undefined

Foto: SPS: Ivica Dačić

Dačić partner, ali…

Kako nam je rečeno, Zapad bi bio spreman da prihvati Dačića kao sagovornika, imajući u vidu da se u prošlosti pokazao kao fleksibilan partner, uz napomenu da je upravo on bio taj koji je pregovarao u Briselu kad je zaključen sporazum o Kosovu.

Međutim, uslov je da se lider SPS odrekne proruske politike i da ne koči eventualnu odluku o sankcijama. Izjašnjavanje Dačića čeka se i za formiranje Vlade Srbije ali i vlasti u Beogradu. Dat mu je ultimatum ovim povodom i sada se čeka njegov odgovor.

Istovremeno, učešće Dačića u novoj vlasti zavisit će i od ponude SNS-a, odnosno spremnosti Vučića da izađe u susret koalicionom partneru koji je dobio značajno veću podršku na ovim izborima u odnosu na neke ranije. Sam Vučić poručivao je ranije da može da formira vlast samo sa Savezom vojvođanskih Mađara, ali se, odlukom RIK-a da SVM oduzme jedan mandat, situacija promijenila i socijalisti su ponovo iskočili u prvi plan.

Povodom informacije da Zapad zahtijeva da Dačić izmijeni stav o Rusiji, Nova je kontaktirala i SPS, ali su im iz te partije rekli da oni ne žele da komentarišu priče „rekla-kazala“ i da je njihov cilj da nastave da razvijaju Srbiju u saradnji sa Srpskom naprednom strankom.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin - undefined

Foto: mostar-airport.ba: Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin

Vulinov odlazak sve izvjesniji

S druge strane, pozicija aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina daleko je drugačija. Prema informacijama kojima raspolaže ovaj portal, sa Zapada je stigla poruka da je on neprihvatljiv sagovornik i da je razlog tome njegova povezanost sa zvaničnom Moskvom.

Ni sam Vulin nije bežao od toga da u javnosti govori o tome da ga SAD i EU ne žele u Vladi Srbije, a sagovornici Nove ističu da je on godinama bio jedna od glavnih spona Moskve i Beograda.

„Njegova bliskost sa Nikolajem Patruševim, sekretarom za nacionalnu bezbjednost Rusije, akcija prisluškivanja ruskih opozicionara i najava zajedničke borbe protiv ‘obojenih revolucija’ dokazala je da je on transmiter ruskog uticaja u Srbiji i kao takav je neprihvatljiv kao sagovornik za Zapad”, smatra naš sagovornik.

Ipak, za Vulina, kako navode izvori Nove, postoji alternativno rješenje:

„Imajući u vidu njegovu lojalnost Vučiću i činjenicu da je godinama jedan od njegovih najbližih saradnika, izvjesno je da će aktuelni ministar policije ipak dobiti neku funkciju izvan vlade. Kao mogućnost se pominje i ambasadorsko mjesto u Kini“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije