Escobar: Srbija je više zainteresovana za Zapad nego za Istok

3
Radiosarajevo.ba
Escobar: Srbija je više zainteresovana za Zapad nego za Istok
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Gabriel Escobar

Iako su mnoge zemlje Zapadnog Balkana ranjive, mislim da će pažnja koju su EU i SAD usmjerili na ovaj region pomoći i izolovati je od svih destabilizujućih faktora, naveo je Gabrijel Eskobar u intervjuu za N1.

Dodao je da su sve zemlje koje su ušle u Evropsku uniju postale demokratičnije, stabilnije i prosperitetnije te da je to ono što želi da se desi i zemljama na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

N1: Kada govorimo o Srbiji, mislite li da bi njihova politika trebalo da bude odlučnija, u smislu da treba da odluče naginju li prema Istoku ili Zapadu?

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Eskobar: Pa, to je pitanje za srbijanski narod, no mogu vam reći da je članstvo u EU strateški cilj Srbije. U mnogim pogledima ostvaruje napredak u tom smjeru. Ove su godine otvorili nova pregovaračka poglavlja, ostvarili su napredak. Moram reći da je Srbija evropska zemlja, historijski, kulturološki, a sve više i ekonomski. Mislim da srbijanski narod to shvata i da će to očekivati. Stoga zaista mislim da je Srbija sve zainteresovanija za svoj odnos sa Evropom nego s Istokom.

N1: Šta mislite, koji je vremenski okvir za pristupanje Srbije Evropskoj uniji? Predsjednik hrvatske rekao je da bi trebalo ubrzati evrointegracije.

Eskobar: Slažem se s njim. Sve zemlje koje su ušle u EU postale su demokratskije, stabilnije i prosperitetnije, uz gotovo nikakav trošak za ostale. Upravo to želimo za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju. Nadam se da će sve te zemlje imati jasan put u Evropu, otvorena vrata, te da će moći da dovrše svoj proces u razumnom vremenskom roku. Stvarni vremenski rok zavisi od njihovog odnosa s EU, no ohrabrujemo ih da ostvare napredak, a ohrabrujemo i naše evropske partnere da daju jasan signal kako su te zemlje dobrodošle.

N1: Ruska agresija u Ukrajini donela je rat na evropski kontinent, prvi put nakon devedesetih. Mislite li da će se nestabilnost preliti i na ovaj region?

Eskobar: Zapravo, ne.

N1: Zašto?

Eskobar: Razlog je djelimično sljedeći: zemlje regiona obavezale su se da neće dopustiti da se to dogodi. I to su obećale sve zemlje, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Na Zapadnom Balkanu smo zapravo fokusirani na rješavanje problema Zapadnog Balkana. Iako su mnoge zemlje ranjive, mislim da će pažnja koju su EU i SAD usmjerili na region pomoći da ga izoluju od svih destabilizirajućih faktora. S tim na umu, sve zemlje Zapadnog Balkana obećale su da će podupirati humanitarne napore. I sve to zaista i čine. I sve su u Generalnoj skupštini UN dale svoj glas prilikom osude invazije. Stoga mislim da će ova regija dati pozitivan doprinos stabilizaciji krize.

N1: Dakle, mislite da se ova retorika kojoj tu i tamo svedočimo više koristi u domaće dnevnopolitičke svrhe, te da su obećanja koja su sve zemlje dale zaista iskrena?

Eskobar: Nadam se da jesu, jer ovaj sukob ima samo dvije strane. Na jednoj je strani žrtva, a na drugoj ničim izazvan agresor. I mislim da lideri Zapadnog Balkana to shvataju.

Kompletan intervju možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije