U Beograd sletjeli kineski vojni avioni: Da li je Srbiji isporučen raketni sistem?

14
Radiosarajevo.ba
U Beograd sletjeli kineski vojni avioni: Da li je Srbiji isporučen raketni sistem?
Foto: Twitter / @ameliairheart / Zoran Skundric / Kineski avioni na aerdoromu u Beogradu

Šest teretnih aviona Y-20 kineskog ratnog zrakoplovstva pojavilo se u petak kasno navečer u turskom zračnom prostoru i letjelo prema Srbiji, gdje su i sletjeli na aerodrom u Beogradu.

Aleksandar Vučić je sinoć nakon održane vojne vježbe srbijanske vojske "Vatreni štit 2022" kazao da će u utorak ili srijedu biti predstavljeno novo naoružanje koje će biti do sada "najmoćnije oružje koje će Srbija imati". Da li ovi avioni imaju veze sa najavom predsjednika Srbije?

"Različite aplikacije su prikazivale druge Y-20 na istoj ruti leta, udaljene oko 100 kilometara, protežući se od Istanbula gotovo do gruzijske granice", rekao je kontrolor leta imena Evergreen Intel na Twitteru, za "The War Zone", piše The Drive.

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

"Ovo je jedinstven slučaj po tome što je bilo u ranim satima i s toliko Y-20 zajedno, a svi su koristili MLAT (multilateration). S obzirom da se govorilo o planiranoj isporuci oružja, ovo ima smisla. Slične isporuke NATO-a Poljskoj ili Ukrajini vojnim transportima već su koristile MLAT", navodi se u nastavku.

O korištenju MLAT-a (tehnike za određivanje položaja letjelica prema vremenu dolaska energetskih valova) u odnosu na ADS-B emitiranje, Evergreen Intel rekao je sljedeće:

"Što se tiče stopa isporuke letova NATO-a ili čarterskih prijevoznika koji koriste MLAT u odnosu na ADS-B, znam da su letovi MLAT-a išli u Poljsku, letovi (prije rata) su koristili ADS-B... Emitiranje signala s ADS-B iz aviona svima najavljuje gdje se nalazite.To je korisno za navigaciju, evidenciju, sigurnost, i slično. MLAT je solidan izbor za zrakoplove iz zemalja kojima ne smeta to što se dio njihove rute ne vidi - objasnio je kontrolor leta za The Drive.

Kineski teretni avioni sletjeli su na Međunarodnu zračnu luku "Nikola Tesla" u Beogradu, a kontrolori letova hvatali su njihove kineske oznake na konačnom prilazu i na pisti.

Primijećeno je su da su barem s nekih aviona uklonjeni poklopci sa sistema protumjera, koje koriste vojni avioni i helikopteri kako bi izbjegli raketni napad neprijateljskog aviona. To bi moglo sugerirati da su očekivali nekakvu potencijalnu prijetnju. Kakva bi to prijetnja bila, nije jasno.

Kasnije su se pojavili izvještaji da su avioni isporučili srpskoj vojsci raketne sisteme zemlja-zrak HQ-22.

Washington Post izvijestio je o upozorenjima američke vlade Beogradu o kupnji prije dvije godine. Srbija je navodno neočekivano izabrala HQ-22 umjesto ruske inačice S-300. Cijena sistema mogla bi biti glavni faktor, piše Slobodna Dalmacija

Ovaj veliki nalet za isporuku vojne opreme u Beograd još je jedna potvrda sposobnosti strateškog zračnog transporta koju je PLAAF stekao kroz svoju rastuću flotu Y-20, kao i kroz proširenje znanja o tome kako ga koristiti. Još se spekulira o tome što prisutnost vrhunskog kineskog protuzračnog sistema u Beogradu znači, piše The Drive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije