Umro Srđan Koljević

5
Radiosarajevo.ba
Umro Srđan Koljević
Foto: Društvene mreže / Srđan Koljević

​Srđan Koljević, sin Nikole Koljevića, umro je noćas u Beogradu u 56. godini.

Nikola Koljević, bivši političar i univerzitetski profesor, bio je čovjek kojeg su Ujedinjene nacije 2016. godine posthumno proglasile dijelom zločinačkog pothvata s ekstremnim stavovima prema bosanskim muslimanima.

U presudi Radovanu Karadžiću iz 2016. godine, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) uz podršku UN-a identificirao je Nikolu Koljevića kao dio udruženog zločinačkog pothvata, koji je uključivao i Karadžića. U njemu se opisuje da je Koljević bio "posebno ekstreman" i zalagao se za protjerivanje bosanskih muslimana kako bi se stvorila homogenost teritorije, te je tvrdio da je "Srbima nemoguće živjeti s bilo kim drugim":

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

"Vijeće utvrđuje da su zajedno s optuženim, Krajišnikom, Koljevićem i Plavšićem dijelili namjeru da se izvrši zajednički plan trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata s teritorija pod kontrolom bosanskih Srba, te kroz njihove položaje u vodstvu bosanskih Srba i sudjelovanjem širom općina, pridonijeli su izvršenju zajedničkog plana od oktobra 1991. do najmanje 30. novembra 1995."

Dana 16. januara 1997., čovjek koji je s Karadžićem, Krajišnikom i Plavšić, kreirao RS i od vrsnog intelektualca se prometnuo u ultranacionalistu pokušao je počiniti samoubistvo pucajući sebi u glavu, a umro je sedam dana kasnije u beogradskoj bolnici.

Njegov sin je bio filmski scenarista, reditelj i redovni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu. Bio je rođen u Sarajevu. Bio je scenarista, koscenarista i saradnik na scenariju za 12 dugometražnih igranih filmova i dva dugometražna dokumentarna filma. Filmove Sivi kamion crvene boje i Žena sa slomljenim nosem napravio je po sopstvenim scenarijima. Srđan Koljević bio je i koscenarista filma Klopka Srđana Golubovića 2007. Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke.

Preminuo legendarni srbijanski glumac Branko Cvejić

Preminuo legendarni srbijanski glumac Branko Cvejić

Bio je ko-scenarista u filmovima: Nebeska udica, Stršljen, Ubistvo s predumišljajem, Klopka, a pisao je scenarija za ostvarenja: Nataša, Krugovi, Žena sa slomljenim nosem, Branio sam Mladu Bosnu.

Dugo je bolovao od raka crijeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije