Preminuo bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović

1
Radiosarajevo.ba
Preminuo bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović
Foto: Arhiv / Milan Milutinović

Bivši predsjednik Srbije, ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Milan Milutinović je preminuo u nedjelju, 2. jula, u 81. godini, saopštio je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

"Obavljao je najznačajnije funkcije u najtežem periodu u istoriji Srbije. Izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici i prijateljima. O datumu komemoracije i sahrane javnost će biti naknadno obaveštena", rekao je Ivica Dačić.

Milan Milutinović bio je sekretar za prosvetu i nauku Srbije (1977—1982), upravnik Narodne biblioteke Srbije (1983—1987), ambasador Jugoslavije u Grčkoj (1989—1995), zatim savezni ministar inostranih poslova (1995—1997) i predsjednik Srbije od decembra 1997. do decembra 2002. godine.

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Udes na brzoj cesti na ulazu u Sarajevo

Nakon isteka predsjedničkog mandata, u decembru 2002, predao se Haškom tribunalu, gdje je bio optužen za ratne zločine u toku sukoba na Kosovu.

Dana 26. februara 2009. oslobođen je i proglašen nevinim po svim tačkama optužbe.

Inače, Milutinovićje u ime RS u decembru 1995. godine potpisao Daytonski sporazum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije