Preminuo Jerko Doko, prvi ministar odbrane RBiH

3
Radiosarajevo.ba
Preminuo Jerko Doko,  prvi ministar odbrane RBiH
Foto: Nezavisne / Jerko Doko

U utorak je u 71. godini života preminuo Jerko Doko, prvi ministar odbrane BiH i jedan od organizatora referenduma za nezavisnost BiH koji su se održali 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Doko je kasnije živio u Zagrebu gdje je i preminuo, a kako neslužbeno saznaje Zagrebinfo, već je duže vremena bio bolestan i čekao je na presađivanje jetre.

Posljednji ispraćaj održat će se u petak 30. juna u Velikoj dvorani krematorija na Mirogoju u 10.40 sati, dok će se misa zadušnica služiti istog dana u crkvi sv. Josipa na Trešnjevci.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Doko je rođen u Mostaru, bio jedan HDZ-ov ministar u periodu 1990 -1992 i jedan od organizatora referenduma za nezavisnost BiH 29. februara i 1. marta 1992. godine.

"Svi smo tražili taj referendum. I hrvatski narod u BiH je izašao, više od 90 posto njih je glasalo za samostalnu državu BiH. A mnogi sada kažu da su se razočarali politikom iz Sarajeva. A ja nemam argumenta da im kažem da nije tako, sada kada gledam sa distance", kazao je Doko prije tri godine o referendumu održanom prije tri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije