Preminuo legendarni srbijanski glumac Branko Cvejić

3
Radiosarajevo.ba
Preminuo legendarni srbijanski glumac Branko Cvejić
Foto: Facebook / Branko Cvejić

Glumac Branko Cvejić preminuo je danas u Beogradu, saopćeno je iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Rođen je u Beogradu 25. augusta 1946. godine. Maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Zajedno sa cijelom novom generacijom glumaca na poziv Bojana Stupice postaje član JDP-a u maju 1967. godine.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Preminuo glumac Milan Lane Gutović

Preminuo glumac Milan Lane Gutović

U matičnoj kući odigrao je preko pedeset uloga od kojih su najznačajnije: Lord Graham (Lepeza ledi Vindermir), Frank (Zanat gospođe Vorn), Petrunjela (Dundo Maroje), Stanković (Pučina), Nikola (Nahod Simeon), Pera pisar (Gospođa ministarka), Simeonov-Piščik (Višnjik). Najviše je sarađivao sa rediteljem Dejanom Mijačem, kao glumac, a kasnije i kao producent brojnih predstava.

Gostovao je i na drugim pozorišnim scenama, između ostalog i u Zvezdara teatru - pozorištu u čijem je osnivanju i sam učestvovao.

Igrao je u više od 40 cjelovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama. Bio je direktor JDP-a od 2002. do kraja 2011. godine.

Danas je u Beogradu preminuo glumac Branko Cvejić, dugogodišnji član i bivši direktor JDP-a. Rođen je u Beogradu 25....

Posted by JDP on Tuesday, July 26, 2022

Dobitnik je priznanja internacionalnog ranga - Zlatnog lovorovog vijenca na MESS-u u Sarajevu, Nagrade za pozorišno stvaralaštvo "Grad teatar" festivala Grad teatar Budva (2011), nagrade festivala Dani Sarajeva (2011) i jedinstvene nagrade nacionalnog značaja, "Nikola–Peca Petrović" Pozorišnog maratona u Somboru (2006). Godine 1989. dobija Specijalno priznanje JDP-a. Na Sterijinom pozorju, dobio je glumačke nagrade lista Večernje novosti za ulogu Nikole u predstavi Nahod Simeon, 1981. i nagradu lista Glas omladine za ulogu Petrunjele u Dundu Maroju, 1977. godine.

Doprinos Branka Cvejića glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, "Grlom u jagode", autora Srđana Karanovića, u kojoj je ovaj stilski prevrat, najavljen brojnim ranijim ulogama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212, kao i na filmu i televiziji, "ozvaničen" i ustoličen. Ova uloga učinila je Branka Cvejića jednim od vodećih dramskih umjetnika svoje generacije i ondašnje Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije