Umro doajen mostarskog glumišta Šerif Aljić

1
F.V.
Umro doajen mostarskog glumišta Šerif Aljić
FOTO: Arhiv / Umro doajen mostarskog glumišta Šerif Aljić

Poznati mostarski glumac Šerif Aljić preminuo je danas u Mostaru u 67. godini.

Šerif Aljić je decenijama bio prvak Narodnog pozorišta Mostar, kao i direktor ove ustanove slavne prošlosti.

“Sa neizmjernom tugom primili smo vijest da je preminuo Šerif Aljić, dugogodišnji član kolektiva Narodnog pozorišta u Mostaru, naš prijatelj i veliki čovjek. Ostavio je neizbrisiv trag u ovoj pozorišnoj kući i našim srcima, i kao glumac i kao direktor, koji se borio za opstanak svog pozorišta u najtežim trenucima”, saopćeno je danas iz NP Mostar.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Rođen je u Gračanici, ali ga mnogi vežu za Mostar i Hercegovinu, kojima je do kraja ostao vjeran.

Nakon završene Srednje medicinske škole u Doboju, Aljić odlazi na studij u Sarajevo, gdje je 1977. godine diplomirao na Filozofskom fakultetu-Odsjek gluma. Poslije angažmana u Kamernom teatru 55, karijeru je nastavio u Crnogorskom narodnom pozorišu u Titogradu, gdje je ostao dvije godine, nakon čega je prihvatio ponudu iz Mostara.

Umro doajen mostarskog glumišta Šerif Aljić - undefined

FOTO: Arhiv: Umro doajen mostarskog glumišta Šerif Aljić

Šalio se da je iz Crne Gore pobjegao zbog zemljotresa. Osim u NP Mostar, igrao je i u HNK Mostar.

Ostvario je mnogobrojne uloge u teatru, desetine permijera, ali i u serijama i filmovima. Posebno su u sjećanju ostale njegove izvedbe u seriji „Viza za budućnost“, predstavama „Derviš i smrt“ i „Odbrana Sokratova, kao i nagrađivanom filmu ''Ludwig von Sarajevo''…

Za svoj rad dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja. Među ostalima, dobitnik je nagrade za najbolju režiju 1979. godine za režiju televizijskog scenarija „Čep koji ne propušta“ Branka Reljića.

Iako nije volio izdvajati predstave u kojima je igrao, mišljenja je bio da bi njegova glumačka karijera tekla sasvim drugim tokom da nije bilo predstava poput „Galeba“, „Majčine slutnje“, „Emigranata“, „Tvrđave“, „Preporuke“, „Sumnjivog lica“ i drugih.

Aljić je kazivao da je mostarsko Narodno pozoriše, kao njegova matična kuća, uvijek imala najznačajnije mjesto u njegovoj karijeri.

U Mostaru sam došao na svoje i u punom svjetlu pokazao svoje glumačko umijeće. Posebno je to bilo značajno u vrijeme kada je Narodno pozorište bilo jedno od najboljih na prostoru bivše Jugoslavije. Naše predstave redovno su dobijale najlaskavije ocjene svuda gdje bismo gostovali, a ni nagrade nas nisu zaobilazile. Lijepo je bilo biti glumac u Mostaru kada su ovdje dolazili priznati reditelji Stevo Žigon, Branko Pleša, Duško Rodić, Miloš Lazin i dr. Iako sam rođen u Gračanici, Mostar je uvijek ostao u mome srcu“, govorio je Aljić autoru ovih redaka u novembru 2003. godine.

Aljić je kazivao da glumački poziv shvata kao zanat i posao kao i svaki drugi.

„Živim kao i svi „mali“ ljudi. Uživam u trenutcima kada boravim sa familijom, kada dijete vozim u školu, kada se družim se s prijateljima… Ispunjavaju me male stvari volim svoj život i ponosan sam što sam ga posvetio glumi“, kazivao je Aljić.

Komemoracija povodom smrti Šerofa Aljića bit će održana sutra, 21. februara, u 17:00h, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, uz sve mjere predostrožnosti u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba upućuje saučešće porodici Šerifa Aljića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije