Radončić: Težak poraz velikosrpskih diverzanata na Kosovu i poruka Dodiku

9
Radiosarajevo.ba
Radončić: Težak poraz velikosrpskih diverzanata na Kosovu i poruka Dodiku
Foto: Aktuelno.me / Šeki Radončić

Sukob kosovske policije i napadača na sjeveru Kosova nakon cjelodnevne drame koja se dešavala u nedjelju, 24. septembra, okončan je.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla potvrdio je da je kosovska policija ubila tri napadača, a uhapsila šestero.

Sukob na Kosovu počeo je nakon ubistva pripadnika kosovske policije i ranjavanja drugog policajca. Tokom dana policijska akcija odvijala se oko manastira Banjska, odakle su djelovali napadači. Ministar policije Kosova rekao je da su otkrili izuzetnu količinu teškog eksplozivnog pješadijskog naoružanja, logistike, hrane i opreme za barikade…

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

S obzirom na značaj Kosova za odnose u regiji, nameće se pitanje širih implikacija ovog događaja. Ovim povodom portal Radiosarajevo.ba razgovara sa regionalnim analitičarima, novinarima, publicistima.

Kakva je uloga Srbije?

Jedan od njih je Šemsudin Šeki Radončić, ugledni crnogorski novinar.

Radončić primjećuje da, koliko god se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, svojski trudio da dokaže da njegova Srbija nema nikakve veze sa aktuelnim terorističkim činom na sjeveru Kosova - činjenice govore drugačije:  

„Tri dana prije tog zločinačkog čina srpskih diverzanata u selu Banjska, u kojem je snajperskim hicima ubijen jedan kosovski policajac, a drugi teško ranjen, Aleksandar Vučić je, slučajno ili ne, naredio podizanje borbene gotovosti vojske Srbije, odnosno „pojačane redovne aktivnosti Vojske Srbije (VS)“. U tu svrhu su se dugačke kolone vojnih vozila kretale iz Kraljeva ka Raškoj“, ističe Radončić. 

Kosovski specijalci upali u manastir u kojem su napadači: U toku akcija kosovske policije

Kosovski specijalci upali u manastir u kojem su napadači: U toku akcija kosovske policije

Dva dana prije te akcije, nastavlja naš sagovornik, kada je „veća grupa srpskih domoljuba“ naoružana dugim cijevima, minobacačima i borbenim vozilima krenula u smaknuća kosovskih policajaca, Aleksandar Vučić je na Generalnoj Skupštini UN negirao teritorijalni integritet i suverenost Kosova.

„Samim tim i legitimitet kosovske policije i njenih oružanih snaga. Što je, dakako, uticalo na dizanje borbene gotovosti golorukih srpskih protestanata“, naveo je. 

Nadalje, na konferenciji za medije povodom „događanja“ na sjeveru Kosova, Aleksandar Vučić ni jednom riječju nije najavio da će pravosudni organi Srbije sprovesti istragu o eventualnoj umiješanosti građana Srbije u tom zločinu, ili eventualnih propusta srbijanskih pripadnika službe bezbjednosti zbog neotkrivanja krvave zavjere protiv policajaca susjedne države.

„Ili, ne daj Bože, zbog navođenja naivnih diverzanata da započnu novi srpski ustanak. A vojne kolone iz Valjeva su već krenule i stići će u pravi čas. Vidjeli smo: umjesto toga, pokunjeni Aleksandar Vučić je nemušto pravdao teroriste optužujući za njihov zločinački čin, ni manje ni više, kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Koji je, kako reče Vučić, na taj način pokušao da Srbiju uvuče u rat sa NATO-om“, ukazuje Radončić.

Šef MUP-a Kosova otkrio detalje akcije policije: "Našli smo eksploziv i opremu za stotine napadača"

Šef MUP-a Kosova otkrio detalje akcije policije: "Našli smo eksploziv i opremu za stotine napadača"

Ostade Vučić bez Kosova, ali i RS-a

Kako god bilo, nakon efikasne akcije dobro obučenih kosovskih specijalnih jedinica i kraha ovog terorističkog čina Vučić i Srbija su izvukli pouku:

„Kosovo je snažna i suverena. Ili preciznije rečeno: Ostade Vučić bez Kosova. Težak poraz velikosrpskih diverzanata i njihovih mentora na sjeveru Kosova, u sada već poznatoj Banjskoj, svakako će se odraziti i na Bosnu i Hercegovinu. Pošto nije prošla nova pobuna na Kosovu sa ciljem njegove podjele, usijana glava Milorada Dodika i njegovih sljedbenika će shvatiti da neće proći ni podjela Bosne i Hercegovine. I da će i oni, poput onih izrešetanih nesuđenih srpskih junaka sa Kosova, čekajući vojne kolone iz Srbije, završiti kao topovsko meso Aleksandra Vučića i velikosrpskih ideologa“, zaključio je Radončić.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije