Šeki Radončić: Umjesto pred vratima EU, Crna Gora je na pragu "srpskog sveta"

4
Radiosarajevo.ba
Šeki Radončić: Umjesto pred vratima EU, Crna Gora je na pragu "srpskog sveta"
Foto: Privatni album / Šeki Radončić

Crna Gora će 2. aprila odlučivati na historijskom drugom krugu predsjedničkih izbora između aktuenog šefa države i kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, s jedne, i Jakova Milatovića iz prosrpskog Pokreta Evropa sad (PES), s druge strane.

Milatović je već poslije prvog kruga poručio da će Đukanovića 2. aprila, u drugom krugu izbora, poslati u političku penziju.

"Dan D" za Crnu Goru

Svima je jasno da je pred našim crnogorskim susjedima mnogo veća dilema od one hoće li jedan višedecenijski funkcioner dobiti novi petogodišnji mandat, ili će otići u penziju. Ovo je pitanje koncepta buduće vlasti, pa i same državnosti Crne Gore, sve to nije beznačajno iz ugla budućih procesa u Bosni i Hercegovini.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

"Nažalost, od dolaska na vlast instalirane srpsko-ruske posluge Crna Gora je već dvije i po godine, umjesto pred samim vratima Evropske unije, na pragu "srpskog sveta". Sada je na redu i taj posljednji korak", kaže u razgovorou sa Radiosarajevo.ba poznati crnogorski novinar Šeki Radonočić.

Hoće li, dodaje, Crna Gora preskočiti taj prag i rubikon, ili će se u presudnom trenutku okrenuti sebi i vratiti na put građanske, multietničke, sekularne i suverene države, odlučit će se 2. aprila.

"Preciznije: hoće li Crnu Goru narednih pet godina predvoditi simbol crnogorske suverenosti i puta ulaska Crne Gore u NATO i EU Milo Đukanović, ili srpsko-ruski junoša Jakov Milatović. Apostol, štićenik i favorit Srpske pravoslavne crkve (SPC), Beograda i Moskve", objašnjava Radončić, nazivajući 2. april "Danom D" za njegovu zemlju.

Jakov Milatović: Poslaću Đukanovića u političku penziju

Jakov Milatović: Poslaću Đukanovića u političku penziju

Prema njegovim riječima, mudrim i hrabrim vodstvom Mila Đukanovića, podržanog suverenističkim strankama i manjinskim narodima, Crna Gora je proteklih decenija izbjegla brojne Scile i Haribde kako bi se spasila od velikosrpskog ludila Slobodana Miloševića i njegove kamarile, te dokopala svoje suverenosti, ulaska u NATO i mjesta predvodnice država za ulazak u EU.

"I dobrog susjeda koji nema spora sa svojim komšijama ni oko teritorije, niti oko svog malignog uticaja. U tome Crnu Goru nije spriječio čak ni pokušaj državnog udara 2016. u režiji moskovskih agenata i planirano ubistvo Mila Đukanovića. Dakle, ni UZP (udruženi zločinački poduhvat) osovine Moskva – Beograd –SPC. Glas za Mila Đukanovića je glas za takvu Crnu Goru", poručuje Radončić.

Zakletva pod krstom

S druge strane, poznati novinar tvrdi da je Milatovića izašao iz šinjela Srpske pravoslavne crkve (SPC), te da je voljom upravo mitropolita Amfilohija postavljen za ministra Ekonomije u vladi pravoslavnog fanatika Zdravka Krivokapića.

Milo Đukanović: Pobijedit ću i u drugom krugu, ko god da dođe slabiji je od mene

Milo Đukanović: Pobijedit ću i u drugom krugu, ko god da dođe slabiji je od mene

"Kako se pohvalio, otac mu je jedan od osnivača SNP-a, koji je osnovao Momir Bulatović, desna ruka neosuđenog ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Nema nikakvu partijsku infrastrukturu, ali ima nešto značajnije: kompletnu infrastrukturu SPC i njihovih sveštenika. Jedine "partije" koja je na terenu 2020. porazila Đukanovićev DPS. Tako što su popovi išli od kuće do stana, darivali svojim vjernicima po 100 eura i od njih tražili da se pred krstom zakunu da neće glasati za Mila Đukanovića i DPS", otkriva nam Radončić.

Put u nestanak, ili…

Činjenica je da je "apostol Jakov Milatović" u prvom krugu predsjedničkih izbora porazio do tada neprikosnovenog četničkog vojvodu Andriju Mandića, prema Radončiću, govori o moći onih koji ga guraju ispred sebe.

"Glas za apostola Jakova Milatovića je glas za gore opisanu Crnu Goru. Suma sumarum: Crna Gora 2. aprila bira da li će ići na Istok ili Zapad, odnosno da li će, slijedeći apostola Jakova, utonuti u tamu srpsko-ruskog sveta, teokratske i pravoslavne države, ili će se, u posljednji čas, vratiti sebi - građanskoj, multietničkoj i suverenoj državi sa svojim mjestom u EU. Ja nema dilemu: Crna Gora će se vratiti putu koji je trasirao Đukanović, jer bi u suprotnom izabrala put svog nestanka i svoje svoeđenje na izbornu jedinicu Srbije, kako je planirao Slobodan Milošević", zaključio je Šeki Radončić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije