Priča tinejdžerice koja se na Jadranu zarazila koronom

Radiosarajevo.ba
Priča tinejdžerice koja se na Jadranu zarazila koronom
Foto: Croatia-tourism.com / Splitska riva

Hrvatska, prema podacima objavljenim u nedjelju, ima 2727 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Među njima je 229 pacijenata na bolničkom liječenju, od čega je njih 13 priključeno na respirator. Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 10.123 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 184 preminulo, a 7212 se oporavilo.

Među nedavno oporavljenima od koronavirusa je i djevojka (17) iz Zagreba, koja je odlučila podijeliti svoju priču s čitateljima portala Net.hr. Zbog činjenice da je maloljetna, ali i stigmatizacije onih koji su imali i preboljeli COVID-19, njen identitet nećemo objaviti. No, za potrebe ovoga teksta nazvat ćemo je – ‘Ana’, a ovo je njena priča…

Dolaskom u Split cure i ja zaželjele smo se dobrog provoda. Prvi put smo u Splitu i htjele smo se super provesti pa smo predvečer krenule u izlazak. Nekoliko puta smo otišle u noćni klub, a ostale dane provodile smo u poznatom splitskom kafiću. Takvi izlasci i super provodi trajali su nekoliko dana”, započinje svoju ispovijest ‘Ana’.

No, tada kreću problemi.

Peti dan

Petog dana osjećala sam se malo lošije te sam dobila laganu temperaturu. Mislila sam da je od neispavanosti ili da mi je pao imunitet. Odlučile smo ostati doma da se smiri situacija, no ni sljedeći dan nije bilo bolje. Temperatura se povećala i nisam se osjećala dobro”, navodi ova tinejdžerica i zatim potvrđuje simptome koju je većina oboljelih imala.

“Dan poslije, nakon doručka i kave, shvatila sam da ne mogu osjetiti ni što jedem niti što pijem, okus i miris sam lagano počela gubiti. Nisam bila sigurna o čemu se radi. Temperature više nije bilo, ali simptomi su bili posve neobični. Kroz glavu mi je prošlo da nije možda to ‘korona’. Cure i ja smo se šalile na sve to jer smo bile uvjerene da je nemoguće”, navodi ‘Ana’.

Ipak, stanje se nije popravljalo, te je ‘Ana’ imala iste simptome i idućih nekoliko dana, a što je najgore, i cure koje su bile s njom, dobile su iste simptome.

“Svaki dan sam se čula s mamom, te je i ona zaključila da bi to zaista mogla biti ‘korona’, te nam je poručila da sada moramo pripaziti, jer ako je zaista riječ o Covidu-19, da slučajno ne zarazimo nekog drugog. Nama je to bila novost i začudile smo se kako baš na nas od svih ljudi. Počele smo i mi sumnjati da je imamo, čitale smo na stranicama simptome i sve nam se više tako činilo. Uz izgubljen okus i miris dobile smo probavne tegobe (lagani proljev i bol u želucu). Očito nam je bilo da smo sve tri zaražene koronavirusom”, navodi Ana.

Nekoliko dana nakon toga, mama jedne od njih stigla je po njih u Split kako ne bi putovale autobusom, u slučaju da su zaista zaražene koronavirusom.

“Došla je po nas u Split i sljedeći dan smo krenule za Zagreb. Kada smo došle u Zagreb svaka je otišla svojoj kući, a ja i druga prijateljica ostale smo same kod jedne u stanu, jer su nam naši roditelji poručili da je pametnije da nisu blizu nas ako je zaista riječ o koronavirusu. Bio je utorak kada smo došle, a mama me naručila na testiranje u petak jer joj nisu mogli dati raniji termin”, govori ‘Ana’.

Kaže da je samo testiranje bilo jako nelagodno, a čovjek koji joj je uzeo bris rekao joj je da će nalazi biti gotovi u nedjelju. No, nedjelja je došla i prošla, a nitko im se nije javio.

“Moja mama je zvala u ponedjeljak i nitko se nije javljao. Nakon nekoliko desetaka poziva, napokon je dobila doktoricu koja je rekla kako nalazi nisu stigli i da pričekamo do popodne. Kasnije je mama opet zvala i naravno, nalazi još nisu stigli. Doktorica joj je na kraju rekla da zove idući dan ujutro”, navodi Ana.

Dani ludila

Dani su prolazili, a niko im se nije javljao. Anina majka je neprestano zvala doktoricu kako bi saznala rezultate, ali kada bi joj se neko i javio, odgovor bi uvijek bio isti – još čekamo nalaze. Naime, ovo sve se odvijalo dok je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ radila samo jedna smjena, jer je zbog troje zaraženih djelatnika, cijela druga smjena bila u samoizolaciji, zbog čega se duže čekalo na rezultate testova.

“Mama i ja smo bile u velikom iščekivanju. Ona je bila užasno nervozna, a ja sam ludila sama doma čekajući nalaze koji iz dana u dan nisu dolazili. I onda, nakon punih pet dana, stigli su rezultati – pozitivna sam. Meni se samo po glavi vrtjelo, pa koliko sam čekala nalaze, sigurno više ni nemam koronu“, navodi ‘Ana’ kojoj su u međuvremenu svi simptomi nestali, odnosno vratio joj se okus i miris, temperaturu više nije imala, kao ni probavne tegobe. Slične informacije je i dobila od doktorice.

“Rekla mi je da je od pojave prvih simptoma do sada prošlo dugo vremena, ali da za svaki slučaj ostanem još tjedan dana u samoizolaciji”, govori ova tinejdžerica. Naravno, poslušala je doktoricu.

“Koliko god se možda čini kako je super biti sam doma, kada si u ovakvoj situaciji, kada moraš biti izoliran od svih koje voliš i poznaješ, to je potpuno drugačija priča. Ja sam jedva izdržala sama doma. Skoro sam dobila živčani slom, nisam znala što da više radim. Svaki dan mi je bio isti, samo sam spavala, jela, gledala TV i tako svaki dan. Bilo mi je užasno i ne bih ovo iskustvo htjela ponoviti. Često sam pomislila da barem nismo otišle u Split, ništa od ovoga se ne bi dogodilo. Ali, eto, vrijeme ne mogu vratiti, tako da sam iskusila i ovaj nesretni Covid-19. Dan po dan, i prošlo je mojih nepunih 20 dana samoizolacije, bilo je kao u zatvoru…”, zaključuje tinejdžerica ‘Ana’.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije