Ispovijest moreplovca iz Crne Gore koji je bio u karantinu pet mjeseci zbog COVID-a

Radiosarajevo.ba
Ispovijest moreplovca iz Crne Gore koji je bio u karantinu pet mjeseci zbog COVID-a
Foto: Blic/Privatni arhiv / Tripo Janković

Koronavirus ni posle više od pola godine nije pokazao svoje pravo lice i šta možemo da očekujemo u budućnosti kada je COVID-19 u pitanju, ali kada je tek počinjao da se širi planetom mnoge je zatekao van granica koje su preko noći zatvorene.

Među njima se od polovine marta našao i Kotoranin Tripo Janković, prvi oficir stroja MSC Cruises, morepolovac koji je zajedno sa još oko 4.000 ljudi uplovio u luku kod Dubaija, a nakon iskrcavanja putnika, punih pet mjeseci ostao zarobljen sa oko 50 kolega na moru.

Janković je mašinski inženjer na kruzeru i kao iskusni morepolovac izolacija je za njega sastavni dio poziva, međutim, u ispovesti za Blic ne krije da ovoga puta nije bilo lako.

U svojoj bilkežnici, prije četiri mjeseca na kruzeru zapisao je da je od 13. marta privezan u luci od kada su se zadnji putnici iskrcali.

Zabilježio je da je posada svakodnevno radila redovne poslove na održavanju broda.

"Na brodu, hvala Bogu, nema bolesti. Imamo hrane, vode, imamo doktore i medicinsko osoblje, bolnica je dobro pokrivena i sve je pod kontrolom. U karantinu smo od 15. marta i niko ne sme ni van broda, ni na njega. Sve je dobro organizovano sa agencijama iz Dubaija i nema problema koje ne možemo rešiti. Na brodu čekamo rasplet događaja, pratimo vesti i u mislima i molitvama smo sa našim porodicama, sa svim ljudima iz sveta jer smo ovde jedna velika porodica", piše u svom dnevniku.

Kao pomorac koji plovi više od 20 godina morima i okeanima navikao je na određeni stepen samoizolacije. Ipak, ovako nešto nikada prije nije iskusio...

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije