Isplovljava prvi kruzer nakon eskalacije koronavirusa: Ovo su nova pravila

Fena
Isplovljava prvi kruzer nakon eskalacije koronavirusa: Ovo su nova pravila
Foto: EPA-EFE / MSC Grandiosa

U italijanskoj luci u Genovi su u toku posljednje pripreme za isplovljavanje putničkog kruzera koji večeras kreće u sedmodnevnu plovidbu zapadnim dijelom Mediterana, što je prva takva prilika za turiste nakon eskalacije pandemije COVID-19 u Italiji.

Kompanija MSC uvela je stroge sigurnosne i zdravstvene mjere za putnike i posadu kako bi se spriječilo širenje koronavirusa na kruzeru.

Putnici trenutno mjere tjelesnu temperaturu i čekaju nalaze COVID-19 testova kako bi se ukrcali na kruzer MSC Grandiosa.

Niti jedna osoba s pozitivnim nalazom testa ili bilo kakvim COVID-19 simptomom neće biti primljena na kruzer, a iz kompanije su saopćili da će putnici morati nositi maske u liftovima i drugim prostorijama u kojima nije moguće držati socijalnu distancu.

Posada kruzera je provela određeno vrijeme u samoizolaciji kako bi se smanjio rizik zaraze uoči isplovljavanja iz luke na sjeveru Italije.

Početkom mjeseca italijanska vlada je odobrila kruzerske plovidbe Mediteranom, ali uz maksimalnu popunjenost kapaciteta do 70 posto.

Kruzer Grandisa će uplovljavati u luke u Napulju, Palermu, Siciliji i malteškoj Valletti.

Kompanija MSC nije otkrila koliko je putnika na kruzeru, ali je ranije saopćeno da putovati mogu isključivo državljani 26 zemalja Schengenske bezvizne zone.

Kruzerske plovidbe važan su segment italijanskog turizma koji je pogođen posljedicama pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije