Poznati meteorolog najavljuje temperaturni šok: 'Iz kratkih rukava skočit ćemo u bunde'

3
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavljuje temperaturni šok: 'Iz kratkih rukava skočit ćemo u bunde'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Snijeg / Ilustracija

Povoljna satelitska snimka i prazan meteorološki radar bi vas mogao zavarati, ali nakon kratkog povlačenje i „lizanja rana“, već sutra nam, s novom ciklonom, stižu nove padavine!

Padavine će već u noći zahvatiti sjeverni Jadran, a u poslijepodnevnim i večernjim satima će se proširiti i na Dalmaciju.

Jutro i sredina dana će, kad je o oborinama riječ, biti povoljniji od kasnih poslijepodnevnih, a naročito večernjih sati kada bi u Dalmaciji mjestimice moglo biti i obilnije oborine, ponajprije u njenom zaleđu, piše meteorolog Ivan Šolić za Slobodnu Dalmaciju, kojem u Hrvatskoj zbog sjajnih prognoza zovi Mali Vakula.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

"Srijeda, 17. januara, će obilježiti jako i vrlo jako jugo, a vrijednosti juga na prognostičkim kartama skrenule su na sebe pažnju i meteoalarmu koji je duž obale izdao upozorenja na jako jugo (35-40 čvorova). Istočnjak će u ranim jutarnjim satima okretati na jugo koje će svoj vrhunac doživjeti u poslijepodnevnim satima. 

Jako i vrlo jako jugo obilježavat će i noć na četvrtak, 18. januara, kao i četvrtak ujutro, naročito na otvorenom moru i ako već ne možete odgoditi aktivnosti na moru, svakako se prije isplovljavanja o vrijednostima juga detaljno informirajte na meteoalarmu DHMZ-a (www.meteo.hr).

Nestabilno vrijeme uz povremene oborine će se zadržati u četvrtak, ali ono što posebno „bode oči“ su nestvarne vrijednosti maksimalnih dnevnih temperatura zraka na Jadranu, tipičnije za proljeće negoli za srce zime.

U četvrtak će se u Dalmaciji u termometrima mjeriti i do nevjerojatnih 18 C, a malo hrabriji će, ne sumnjamo, posegnuti za kratkim rukavima. Iz perspektive četvrtka, gotovo je nemoguće zamisliti vremenske prilike u petak navečer…

Dok u petak, 19. novembra, Dalmatinke i Dalmatinci budu objedovali uz proljetnih 15-ak C, bit će teško zamisliti da će za večeru trebati- bunda! Da, dobro ste pročitali, još jednom - bunda. U kasnim poslijepodnevnim satima uslijed pritjecanja hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta zadesit će nas pravi temperaturni „blitzkrieg“, temperatura zraka će u nekoliko sati pasti za više od 10 C, a posebno je impresivno što će u trenutku prodora hladnog zraka na samo nekoliko desetaka kilometara udaljenosti temperaturne amplitude biti i 10-ak C!

Olujna bura će se u poslijepodnevnim satima proširiti nad sjevernu Dalmaciju, a u prema večeri i u noći na ostatak Dalmacije. Temperature zraka će nastaviti padati iz sata u sat, a u subotu, 20. januara, bit će hladno u cijeloj Dalmaciji, naročito u Zagori koja će utonuti u minus. Naglasimo kako će bura pojačavati osjećaj hladnoće i sve izvjesnije je kako će subota biti jedan pravi zimski dan u Dalmaciji i to ne samo u Zagori. U odnosu na one od četvrtka, maksimalne dnevne temperature će u subotu biti niže i do 12C, nema sumnje - pred nama je pravi temperaturni šok, san zimske noći…", napisao je Ivan Šolić.

Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Evo gdje snijeg stiže već večeras

Pratite uživo snježno nevrijeme koje preko Hrvatske stiže u BiH: Evo gdje snijeg stiže već večeras

Bh. meteorolozi su najavili također vremensku oscilaciju.

"Ova više aprilska nego januarska fronta brzo će se premjestiti preko naših krajeva, tako da nas u utorak, 16. januara, očekuje razvedravanje. Uz dnevne temperature u plusu snijeg će se otopiti, osim na planinama.

Zatim slijede "lude" temperaturne oscilacije. Najprije izražena južina, pojačan jugo, lokalno kiša i proljetne temperature u srijedu i četvrtak. Petak i vikend spremaju novo zahlađenje i kratkotrajni povratak u zimu. Ali već iduće sedmice novo zatopljenje", napisali su na Facebook stranici BHMeteo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije