Pendarovski: Ne možete promijeniti granice na Balkanu bez krvoprolića

7
Radiosarajevo.ba
Pendarovski: Ne možete promijeniti granice na Balkanu bez krvoprolića
EPA / Stevo Pendarovski

Stevo Pendarovski, predsjednik Sjeverne Makedonije u intervjuu za Euronews govorio je o trenutnoj situaciji na Balkanu i o ponovnom aktueliziranju pitanja promjene granica na prostoru država bivše Jugoslavije.

Kako ističe Pendarovski, teme o mijenjanju granica na Balkanu uvijek su opasne, a taj čin bi sigurno doveo do neželjenih događaja u ovom dijelu Evrope, piše Euronews.

"Ne možete promijeniti granice na Balkanu, a da isti dan ne dobijete krvoproliće. To je jednostavno tako", rekao je Pendarovski.

S obzirom da se prema nezvaničnim diplomatskim dokumentima mijenjanje granica osim na Bosnu i Hercegovinu odnosi i na teritorij Sjeverne Makedonije, Pendarovski je izjavio kako zvaničnici ove države nikada ne bi prihvatili ovakve prijedloge.

"Ne bih volio uopće razmišljati o tom scenariju, jer bismo vidjeli užasne patnje običnih ljudi. Oni koji crtaju te mape ne pate. Dosta je bilo takvih stvari na Balkanu", ističe on.

Osim nezvaničnih dokumenata, tzv. non papera, Pendarovski je govorio i o trenutnim odnosima Evropske unije i Sjeverne Makedonije. Kako je istakao Pendarovski, Sjeverna Makedonija nije zadovoljna svojim statusom.

Država se prijavila za članstvo u EU 2004. godine, provela brojne reforme, promijenila ime, a Bugarska u ovom trenutku blokira postupak pristupanja zbog spora koji se odnosi na historiju i jezik.

"Bugarska se mora uskladiti s trenutnim stanjem i realnošću", naveo je on.

Istakao je da, ukoliko zemlje na Balkanu ne krenu naprijed kada je u pitanju proces pridruživanja, vrlo lako može doći do rasta populizma i nacionalizma što bi mogle iskoristiti i druge svjetske sile.

"Kada vas nema, stratešku prazninu popunit će neko drugi. Svi znaju o kome govorimo", naveo je sjevernomakedonski predsjednik.

Zbog toga, Pendarovski je na neki način kritikovao Evropsku uniju te je tražio od evropskih zvaničnika da mnogo više pažnje posvete prostoru Balkana.

"Želim da Evropska unija bude znatno više prisutna na Balkanu. Ne tražim članstvo odmah, ali tražim da se taj proces konačno započne. To će trajati, ali ćemo zajedno rješavati brojne probleme. Nije dobra politika ukoliko znamo da od šest zemalja na Zapadnom Balkanu, Albanija i Sjeverna Makedonija još uvijek čekaju početak pregovora", naveo je u intervjuu Stevo Pendarovski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije