Naplatne kućice odlaze u historiju: Stiže novi način naplate putarina u Hrvatskoj

0
Radiosarajevo.ba
Naplatne kućice odlaze u historiju: Stiže novi način naplate putarina u Hrvatskoj
Foto: Facebook / Autoput / Ilustracija

Slovačka kompanija Sky Toll zajedno s kompanijom TellNet pobijedila je na takmičenju za novi sistem naplate na autocestama u Hrvatskoj, objavile su Hrvatske autoceste.

Sky Toll u svojoj ponudi obvezao se da će izgraditi novi sistem naplate za 99.891.850,64 miliona eura s PDV-om. Procijenjena vrijednost nabavke novog sistema na takmičenju bila je 100 miliona eura.

Za odluku o odabiru bilo je potrebno šest i po mjeseci od otvaranja ponuda 18. jula prošle godine.  U odluci o odabiru navodi se da je od 10 ponuda, njih pet odbijeno jer su neprihvatljive.

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

SDA objavila dokument na 14 stranica: Pročitajte 'Hronologiju Trojkinog popuštanja i izdaje'

Cjelokupni novi sistem naplate putarine finansira se bespovratnim europskim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Ako na ovu odluku neće biti žalbi, ugovor bi se mogao potpisati do kraja ovog mjeseca. Rok za izvođenje radova je 24 mjeseca te bi Hrvatska novi sistem naplate putarine trebala dobiti 2026. godine.

Ovo je praktično pretposljednji potez uvođenja novog sistema naplate putarine kao jednog od najvažnijih i i najskupljih infrastrukturnih projekata ove Vlade. On je uslijedio punih osam godina nakon što je u februaru 2016. godine tada tek imenovani ministar prometa Oleg Butković najavio promjenu sistema naplate te izradu analize koja bi trebala biti integrirana u Hrvatskoj.

U tih osam godina prošli smo put od ideje o uvođenju vinjeta do konačnog, dvojnog rješenja - putarina će se naplaćivati beskontaktno putem ENC uređaja i automatskim prepoznavanjem registarskih pločica (ALPR).

Novi sistem bit će implementiran svim autocestama u Hrvatskoj kod sva tri koncesionara HAC-a, Bina Istre i Autoceste Zagreb-Macelj. Putarina će se i nadalje naplaćivati na osnovu prijeđene udaljenosti. Ulazak i izlazak vozila bit će registriran putem DSRC čitača za ENC uređaje i kamera za detekciju registarskih pločica. DRC čitači i kamere bit će postavljeni na portale koji će biti razmješteni po autocestama. Broj portala na autocestama odredit će isporučitelj opreme.

Zbog sumnje u neispravnost iz apoteka u Hrvatskoj se hitno povlači jedan lijek

Zbog sumnje u neispravnost iz apoteka u Hrvatskoj se hitno povlači jedan lijek

ENC uređaji bit će obavezni za teška vozila, a neobavezni za laka vozila. ALRP sistem koristit će se ipak samo za laka vozila. Velika novost je da će se svi korisnici, bez obzira koji sistem koriste, morati registrovati u sistem te dostaviti broj registracije, državu njena izdavanja i način plaćanja. ENC uređaj bit će vezan uz registraciju vozila te ga njegovi korisnici više neće prenositi iz vozila u vozilo kao sada.

Visina putarine određivat će se prema jediničnoj cijeni po kilometru za različite skupine vozila koju utvrđuje svaki upravitelj i koncesionar. Uz to, uvest će se nekoliko cjenovnih kategorija – ljetna sezona, vožnja vikendom, veća prometna zagušenost.

Rušenje postojećih naplatnih kućica u planu je u nekoj kasnijoj fazi projekta, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije