Zbog sumnje u neispravnost iz apoteka u Hrvatskoj se hitno povlači jedan lijek

0
Radiosarajevo.ba
Zbog sumnje u neispravnost iz apoteka u Hrvatskoj se hitno povlači jedan lijek
Foto: Arhiv / Ilustracija / Lijekovi

Hrvatska kompanija Belupo povlači seriju svog lijeka zbog sumnje u neispravnost u kakvoći, izvijestila je Agencija za sigurnost lijekova u Hrvatskoj (HALMED).

Riječ je o tabletama Arvind 25 mg, koje sadrže djelatnu tvar lamotrigin.

Lamotrigin pripada grupi lijekova koji se nazivaju antiepileptici. Primjenjuju se u liječenju dvaju stanja, epilepsije i bipolarnog poremećaja, javlja HALMED.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

"Belupo, nositelj odobrenja za lijek Arvind 25 mg tablete, u saradnji s Agencijom za lijekove provodi povlačenje serije 20924092 lijeka Arvind 25 mg tablete. Povlačenje se provodi do razine apoteka.

Navedeni postupak povlačenja provodi se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar sadržaj djelatne tvari lamotrigin.

Na tržištu Republike Hrvatske u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene neispravnošću, kao i lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje serije lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije