Doktor otkrio koje je mlijeko najzdravije: Šta se događa u tijelu kada ga pomiješate s kafom?

2
Radiosarajevo.ba
Doktor otkrio koje je mlijeko najzdravije: Šta se događa u tijelu kada ga pomiješate s kafom?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Gastroenterolog govorio o kafi koja je mnogima najdraži napitak, pa otkrio neke nepoznanice.

Dr. Vojislav Perišić je gastroenterolog koji često govori o zabludama oko mnogih namirnica, kao i o nekim navikama lošim za naše zdravlje, dok je ovog puta odlučio govoriti o kafi i njenom dnevnom unosu.

Iako kafa ima pozitivne učinke na naš organizam, često se postavlja pitanje koliko je kafe dnevno dozvoljeno popiti i može li se ovaj napitak kombinovati s mlijekom, a sve takve nedoumice je ovaj stručnjak riješio na jednostavan način.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Preporučeno je piti samo dvije šoljice kafe dnevno

Kafa je odličan diuretik (poboljšava izlučivanje mokraće) i ima antioksidativna svojstva, ali je preporuka da se uz kafu pije i voda.

"Preporučena količina kafe koju biste trebali popiti tokom dana su prema savjetima stručnjaka dvije velike šoljice ili četiri male", bio je odgovor ovog doktora, a kako u posljednje vrijeme kruže razna negativna mišljenja oko mlijeka koje većina dodaje u kafu, odlučio je prokomentarisati učinak mlijeka na naš organizam.

Stručnjaci savjetuju: Ovakvu kafu bi trebali piti svi

Stručnjaci savjetuju: Ovakvu kafu bi trebali piti svi

"Ako smo intolerantni na laktozu, između osam i 12 sati javit će se bolovi, nadutost, podrigivanje, proljev. Ako toga nema, tolerantni smo na laktozu", objasnio je dr. Vojislav Perišić.

Osim štetnosti mlijeka, kroz život nas uče kako odraslima mlijeko uopće nije potrebno, a doktor je poprilično jednostavno riješio ovu teoriju, piše Net.hr.

"Pitao sam profesora iz Sheffielda treba li nam mlijeko kad odrastemo? Znaš što mi je rekao? Jeftino je i posvuda, jedi meso i mast i bit ćeš zdrav. Ne treba ti mlijeko. Mlijeko je kapital do dvanaestog mjeseca života, ali ne i nakon toga. Jeftin je i ima kalcija. To je filozofija mlijeka", objasnio je.

Ipak, naglasio je kako je najbolje mlijeko, ujedno i ono najskuplje.

"Magareće je mlijeko najskuplje, ne stvara probleme, ali ima jak miris. Muka ga je piti čak i kao odrasla osoba, zamislite da morate dijete natjerati da ga pije", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije