'Bijeli štrajk' na hrvatskim sudovima: Ujedinili se sudije i državni odvjetnici

0
Radiosarajevo.ba
'Bijeli štrajk' na hrvatskim sudovima: Ujedinili se sudije i državni odvjetnici
Foto: Pexels / Ilustracija

Na hrvatskim sudovima je započeo novi "bijeli štrajk", iniciran od strane sudaca, a ove godine su im se pridružili i državni odvjetnici. Ova odluka rezultirala je odgodom svih radnji u prvostepenim i drugostepenim postupcima, osim onih koje su hitne, do 2. februara ili do postizanja dogovora.

Hrvatski ministar pravosuđa istakao je da su suci i državni odvjetnici poduzeli mjere štrajka nakon što su odbili prijedlog ministarstva o povećanju neto primanja za 700 eura (1.368 KM).

Ministar ističe da su time preuzeli odgovornost za štrajk i njegove moguće posljedice.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Prema informacijama iz Udruženja hrvatskih sudaca, odziv na mjere upozorenja veći je od 80 posto. Ovaj "bijeli štrajk" predstavlja izraz nezadovoljstva sudaca i državnih odvjetnika vezano uz pitanje financijskih uvjeta rada, a odvija se unatoč naporima za postizanjem dogovora između strana.

Situacija ostavlja ozbiljne posljedice na pravosudni sistem zemlje, istovremeno stavljajući u fokus pitanje dugoročnog rješavanja nesuglasica između pravosudnih radnika i resornog ministarstva, piše TRTbalkan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije