Poznati hrvatski trgovački lanac uhvaćen sa 'prstima u pekmezu': 'Bit će sve više siromašnih'

1
Radiosarajevo.ba
Poznati hrvatski trgovački lanac uhvaćen sa 'prstima u pekmezu': 'Bit će sve više siromašnih'
Foto: Unsplash / Ilustracija/Trgovina

U Facebook grupi "Halo, inspektore" objavljene su fotografije uz opis. Iz objave je se može zaključiti kako su pripadnici grupe uhvatili hrvatski trgovački lanac u manipulaciji cijenama iako su mnogi, uključujući ministra finansija Marka Primorca, tvrdili kako do toga neće doći.

"Početkom 2024. prestala je obaveza za dvojno iskazivanje cijena. Mnogi građani, međutim, voljeli bi kada bi ta obaveza ostala još određeno vrijeme. Prije svega zbog lakšeg praćenja mogućih poskupljenja za koje aktualni ministar ekonomije tvrdi kako nema osnove", napisano je na početku objave.

"Evo dokaza kako se tiho, pomalo iza leđa potrošača i Vlade RH, ipak rade poskupljenja. U kutinskom trgovačkom centru Plodine istaknute su dvije cijene: jedna prema starom zakonu o dvojnom iskazivanju cijena, a druga samo u eurima. Prije je cijena te Dalmatinske supe bila 0,89 eura (1,74 KM), a od kako nema obaveze dvojnog iskazivanja cijena ona je - 0,99 eura (1,93 KM)! Sada su te iste Dalmatinske supe na akciji".

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

"Lov u mutnom"

"Ali, i dalje postoje dvije cijene. I snižene su različitim postotkom (-20 posto ta koja košta 0,89 eura (1,74 KM) i 28 posto ova od 0,99 eura (1,93 KM). Što dokazuje da je ta supa u međuvremenu odlukom ili Plodina ili Podravke očigledno - poskupjela! Toliko o nemogućem "lovu u mutnom" nakon prestanka obaveze dvojnog iskazivanja cijena i najava kako neće biti novih poskupljenja", objasnili su u objavi.

Pitanje koje zanima mnoge bh. građane: Hoće li doći do poskupljenja hljeba?

Pitanje koje zanima mnoge bh. građane: Hoće li doći do poskupljenja hljeba?

"O tome smo pitali i Podravku i Plodine. Ako odgovore to ćemo i objaviti. Do tada ostaje činjenica kako su Plodine (a možda i Podravka) uhvaćene na djelu. S dokazima. Jer, i sitno (poskupljenje) je bitno", zaključili su iz grupe.

Mnogi korisnici Facebooka komentarisali su objavu. "U Plodine kad bi ušla inspekcija imala bi svaki dan šta raditi, jednog bi trebali zaposliti samo da prati Plodine", komentarisao je korisnik.

"Sve države oko nas su jeftinije"

"Užas, u našoj državi sve je toliko postalo skupo da ne znam kako se preživljava uopštee. Bit će sve više i više raseljenih i siromašnih. Vlada RH sramite se. Sve države oko nas imaju puno jeftinije cijene, gadite mi se", napisala je ljutito jedna korisnica u komentarima.

PLODINE: UHVAĆENI NA DJELU! Početkom 2024. prestala je obveza za dvojno iskazivanje cijena. Mnogi građani,, međutim,...

Posted by Halo, inspektore on Thursday, January 18, 2024

Jedan korisnik je rekao kako ovo nije izolirani slučaj te da su svi trgovački lanci poskupjeli. "Svi su digli cijene ne samo Plodine. Svaki dan dižu cijene minimalno pet centi! Trebalo bi baš tražiti da se vidi koliko je što poskupilo od 15. januara", napisao je.

"Dođite u sezonske centre ljeti!! Cijene preko noći 30 posto veće nego u nesezonskim mjestima. Kako je moguće imati takve cijene? I to je minimalno 30 posto. Kako je to moguće i zašto se podilazi takvom mutnom i podlom poslovanju? Šta da radimo mi koji smo stalni stanovnici i nama plata u ljetnim mjesecima ne ide 30 posto gore", upitala je jedna pratiteljica u grupi, javlja Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije