Pitanje koje zanima mnoge bh. građane: Hoće li doći do poskupljenja hljeba?

2
Radiosarajevo.ba
Pitanje koje zanima mnoge bh. građane: Hoće li doći do poskupljenja hljeba?
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Ilustracija

Uz brojna poskupljenja u prošloj godina, nameće se pitanje donosi li početak 2024-e i nova. Cijene hljeba i pekarskih proizvoda, shodno cijenama pšenice i brašna, ali i energenata, trebale bi biti niže, očekivanja su poljoprivrednika i mlinara.

S tim se, ipak, ne slažu pekari. Izvjesno je jedino da snižavanja cijena neće biti, ali nova poskupljenja, nisu isključena. To zavisi, kažu, od radne snage i povećanja najniže plate.

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda za sada miruju, ali, ako dođe do povećanja najniže plate, pekari kažu da je poskupljenje neminovno.

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

"U nekom narednom periodu, prvom kvartalu ne bi trebalo doći do promjene cijena, mada kažem došlo je do opterećenja privrede s povećanjem poreza i doprinosa, što se tiče proizvodnje neko je zatišje, s proljeća ćemo vidjeti šta će se dešavati. S druge strane, poljoprivrednici kažu da za poskupljenje nema razloga", kazao je za BHRT Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina.

Savo Bakajlić, predsjednik Udružnja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice, kaže da građani nemaju puno optimizma.

"Zato što nijedam parametar u nizu tih parametara nije otišao, nijedan energent nije poskupio, čak je pojeftinio, pgotovo nafta, ali mislim da ljudi se kalkulišu kroz tu radnu snagu, a šta mi da kažemo poljoprivrednici, kakvu mi kalkulaciju da pravimo da bi mogli preživjeti Iako su tvrdili da prethodna ne može biti gora, građani ni u novoj godini nemaju mnogo optimizma".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije