Ko je Zdravko Krivokapić, lider opozicije u Crnoj Gori

Radiosarajevo.ba
Ko je Zdravko Krivokapić, lider opozicije u Crnoj Gori
YouTube / Zdravko Krivokapić

Ruka pomirenja suprotstavljenoj političkoj opciji, bez revanšizma, saradnja sa manjinama - to je poruka koju je Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Za budućnost Crne Gore", sinoć u govoru ponudio građanima Crne Gore, još aktuelnim vlastima, ali i strankama s kojima bi možda mogao da pravi novu crnogorsku vladu.

A ko je Zdravko Krivokapić koji bi mogao da bude "budućnost Crne Gore", kako je naziv liste koju je predvodio, a pod čijim plaštom su se okupili Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti, piše Blic.

Iz govora koji je održao, moglo bi se reći čovjek koji nije zlopamtilo, koji ne želi politički revanšizam, koji je vjerujući i blizak sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, i neko ko je voljan da sarađuje sa manjinskim strankama.

"Nudimo ono što je prirodno, da sve manjinske stranke priđu pobediku. Ne zbog toga što mi želimo da imamo bilo koga sa nama, nego ne možemo graditi Crnu Goru drugačije. Crna Gora je majka svih nas", poručio je Krivokapić.

Krivokapić je pružio ruku pomirenja zasad vladajućoj većini i rekao da to treba da bude osnov suživota. Pritom nije želio da podrži povike poput "Milo, lopove", koje su pojedinci u izbornom štabu skandirali.

Podržao i litije i SPC

Odakle se uopšte pojavio Zdravko Krivokapić? Ovog profesora Mašinskog fakulteta Univerziteta u Podgorici u politiku je, kao i mnoge u Crnoj Gori, uvuklo pitanje crkve.

Krivokapić je jedan od osnivača NVO "Ne damo Crnu Goru", koju su osnovali crnogorski profesori i intelektualci u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj poslije donošenja spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je praktično ozakonio otimanje imovine SPC u ovoj zemlji.

U politički život ulazi tek u prvoj polovini ove godine, u jeku političke krize u Crnoj Gori, i otvorenog sukoba SPC i crnogorske vlade pod vođstvom DPS-a. Kako je sam rekao, za njegov ulazak u politiku najzaslužniji je biznismen Daka Davidović.

Zdravko Krivokapić (62) je rođen u Nikšiću. Studirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, gdje je kao najbolji student često nagrađivan. Postdiplomske studije završio je u Beogradu, a doktorirao u Podgorici.

Osim što je profesor, a sada i političar, on je i predsjednik organizacionog i član programskog odbora savjetovanja SQM i međunarodne konferencije ICQME. Urednik je internacionalnog časopisa "International Journal for Quality Reserch", član programskog odbora četiri časopisa i 13 međunarodnih konferencija.

Kada je riječ o njegovoj profesionalnoj karijeri, autor je više od 15 knjiga, a u okviru naučno-istraživačke djelatnosti objavio je više od 250 radova u međunarodnim i domaćim časopisima, kao i međunarodnim i domaćim konferencijama.

Sa suprugom koja je također univerzitetski profesir ima petero djece i dvoje unučadi.

Troje djece je magistriralo, najstarija kćerka je i doktorirala. Od dva najmlađa sina, jedan je student, a drugi srednjoškolac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije