Crna Gora: Nakon prvih rezultata pogledajte ko je koliko mandata osvojio

Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Nakon prvih rezultata pogledajte ko je koliko mandata osvojio
Foto: EPA-EFE / Milo Đukanović

Biračka mjesta na parlamentarnim i izborima u pet crnogorskih opština zatvorena su u 20 sati.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji su danas održani, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75.9 odsto od ukupnog broja birača, saopšteno je iz CDT-a. Izlaznost do 20 sati je bila 75,9 posto, a 2012. godine 70.6 posto.

Prve projekcije mandata na 67.6 obrađenog uzorka pokazuju da DPS i koalicija "Za budućnost Crne Gore" mogu da računaju na po 29 mandata, "Mir je naša nacija" na 10 mandata, "Crno na bijelo" na četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva Albanska lista, i jedan AK Jednoglasno.

Prema toj projekciji, SDP ne prelazi cenzus.

Na osnovu 67.6 odsto uzorka, llista "DPS - Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović" ima 34,4 odsto, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 33,6 odsto.

Koalicija "Mir je naša nacija" ima 12.6 odsto, "Crno na bijelo" 5.3 odsto, Bošnjačka stranka 4.2 odsto, Socijaldemokrate 4.1, SDP - Jaka Crna Gora tri odsto, Albanska koalicija Jednoglasno 1.2 odsto, Albanska lista 1.5 odsto, HGI 0.2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

Ukoliko neka od hrvatskih listi pređe 0,35 odsto ona dobija rezervisani mandat, podsjetili su iz Cemija.

Ukoliko albanske liste pređu 0.7 odsto, njihovi rezultati će biti sabrani pa bi u ovom trenutku imali 2.6 odsto i dva mandata.

Centar za demokratsku tranziciju ranije je saopštio da je biračko pravo ostvarilo 75,9 upisanih birača.

Glasači su na 1.217 biračkih mjesta glasali za jednu od 11 izbornih lista.

Pravo glasa na današnjim izborima imalo je 540.026 građana

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije