Knjigu pomogao Milorad Dodik: Predstavljena biografija Ratka Mladića

Radiosarajevo.ba
Knjigu pomogao Milorad Dodik: Predstavljena biografija Ratka Mladića
U Beogradu je predstavljena biografija osuđenog ratnog zločinca generala Ratka Mladića.

U knjizi Komadant koju njen autor – historičar Bojan Dimitrijević – opisuje "prvom naučnom biografijom o generalu Ratku Mladiću", čitocima je predstavljena "kompleksnost ratnih događaja od 1992. do 1995. godine u BiH, vojna karijera osuđenog ratnog zločinca i brojnih aktera ratnih zbivanja".

Izdavanje knjige pomogao je i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Autor je objasnio da je za pisanje knjige koristio brojne dokumente i arhivsku građu Haškog tribunala, arhive u Beogradu i Zagrebu, a posebno radne bilježnice koje je Mladić vodio cijelog rata, u kojima su opisani razgovori sa Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem i međunarodnim pregovaračima.

Knjiga je još u rukopisu dostavljena Mladiću u Haag, koji je istakao dva posebna događaja – zauzimanje Trnova  i izbijanja VRS-a na Igman i Bjelašnicu 1993. godine.

Dimitrijević u knjizi donosi da je "Sarajevo još 1993. godine žrtvovalo enklave u Podrinju, smatrajući da bi trebalo da se zamijene za sarajevska predgrađa".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije