"Ponosni" u klubu: UEFA oprostila Crvenoj zvezdi veličanje Ratka Mladića

Anadolija
"Ponosni" u klubu: UEFA oprostila Crvenoj zvezdi veličanje Ratka Mladića
Foto: Crvena zvezda / Stadion Crvene zvezde
Europska fudbalska asocijacija (UEFA) odlučila je da se utakmica između Crvene zvezde i CSKA 13. februara igra pred publikom na stadionu "Rajko Mitić".

Odluka je uslijedila nakon što je prethodno UEFA zabranila prisustvo gledatelja zbog podrške beogradskih navijača osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Informacija da je obrazloženje Zvezdinog pravnog tima prihvaćeno i da je prvobitna odluka o suspenziji stadiona preinačena je objavljena na zvaničnoj web-stranici beogradskog kluba. 

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić je izjavio da je prezadovoljan odlukom Komisije za žalbe UEFA-e. 

"Ponosan sam jer smo uspjeli da dokažemo da Zvezda nije kriva i da zaslužuje da uvijek ima svoje navijače uz sebe. Naši navijači dobro znaju šta je dozvoljeno a šta nije, i pozivam ih da i ubuduće vode računa kako klub ne bi ostao bez njihove velike podrške", rekao je Terzić.

Navijači Crvene zvezde su na utakmici Lige Evrope s BATE-om okačili transparent na kojem je pisalo "Hiljadu doživotnih da su ti dali častan Srbin tebe slavi", posvećen Ratku Mladiću, komandantu Vojske RS-a, koji je 22. novembra prošle godine, dan prije utakmice, osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i najteže ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini. 

Prijavu protiv Crvene zvezde je uputila mreža FARE (Football Against Racism in Europe) nakon čega je UEFA 5. januara donijela odluku o kažnjavanju crveno-belih zatvaranjem tribina i novčanom kaznom od 50.000 eura.

Rukovodstvo Crvene zvezde potom je angažovalo advokate, a odgovornost za unošenje transparenta navodno su preuzeli ruski navijači koji su prisustvovali utakmici.

UEFA je smanjila i novčanu kaznu na 30.000 eura, a Zvezda je kažnjena uslovno na dvije godine. Svaki naredni incident u tom periodu značit će suspenziju stadiona u Beogradu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije