Hag / Odbrana zatražila poništenje presude Ratku Mladiću

05. 02. 2018. u 18:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 243

Odbrana Ratka Mladića zatražila je poništenje prvostepene presude Haškog suda, kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, saopćio je danas Mehanizam za krivične sudove u Hagu.

Kako odbrana ističe, presuda je donijeta u periodu kada su "mentalne i kognitivne sposobnosti optuženog bile ugrožene" i vjerovatno nisu dozvolile svrsishodno učestvovanje i razumijevanje procesa.

Odbrana je zatražila od žalbenog veća Mehanizma, koji je naslijedio Haški tribunal, da se proces obustavi sve dok ne bude medicinski utvrđeno da je Mladićevo zdravstveno stanje stabilno te da može u njemu učestvovati.

Odbrana ističe da Mladić nije u stanju smisleno učestvovati u procesu, što se "ne može ignorirati i ostati nerješeno".

U svom zahtjevu odbrana se poziva na zaključak neurologa i sudskog stručnjaka dr. Gorice Ðokić, da je Mladićevo zdravlje ozbiljno narušeno u periodu od 2013. do 2017. godine.

Osnovna ljudska prava zahtjevaju da nijedna presuda ne može da bude izrečena nekome ko nije sposoban da u procesu uspješno učestvuje, naglasila je Mladićeva odbrana.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godina, a prvostepena presuda mu je izrečena u novembru 2017. godine, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Haški ljekar da bude optužen za nepoštovanje suda i nesavjestan rad

Odbrana Ratka Mladića također je zatražila da ljekar u pritvoru sudskog Mehanizma u Hagu Paulus Falke bude optužen za nepoštivanje tog suda zbog toga što je navodno opstruirao Mladićevo lječenje. Zahtjev za pokretanje tog postupka, odbrana je podnijela i protiv Falkeovog neimenovanog zamjenika, te protiv upravnika sudskog pritvora.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić u zahtjevu tvrde da su dr. Falke i saradnici "opstruirali pravo optuženog na pristup historiji njegove bolesti, kojim bi stekao pravu sliku o svom ozbiljnom zdravstvenom stanju".

U podnesku upućenom žalbenom veću Mehanizma, pravnog nasljednika Haškog tribunala, odbrana optužuje dr. Falkea i za "potencijalno nesavjesno lječenje".

Sve to zajedno, prema Mladićevim braniocima, predstavlja "zavjeru za ometanje pravde" odnosno nepoštivanje suda.

Odbrana u današnjem zahtjevu ponavlja tvrdnju da je dr. Falke neopravdano spriječio dvoje ljekara iz Srbije da pregledaju generala Mladića prije nego što mu je, 22. novembra prošle godine, Haški tribunal izrekao kaznu doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH.

NEMA KOMENTARA