Bakira Hasečić o Nacrtu zakona Vlade RS-a o žrtvama: Ovo je fašizam

Radiosarajevo.ba
Bakira Hasečić o Nacrtu zakona Vlade RS-a o žrtvama: Ovo je fašizam
Foto: EPA / Karadžić i Mladić

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-Žrtva rata" kazala je da su žrtve zaprepaštene sadržajem i odredbama Nacrta zakona o zaštiti žrtava ratne torture u Republici Srpskoj, kojeg su, sudeći po njegovom sadržaju, očito pisali "planeri, izvršioci, naredbodavci i negatori genocida".

Kako je Radiosarajevo.ba već objavio, sporni Nacrt zakona naći će se na dnevnom redu 23. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) 6. februara. Hasečić kaže da se taj zakon već duži vremenski period pokušava staviti na dnevni red Narodne skupštine RS-a.

Piše: Faruk Vele

Udruženje "Žena-Žrtva rata" je danas uputilo dopis Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice na čelu sa Semihom Borovac, OHR-u, Vijeću Evrope i OSCE-u zbog, kako su naveli, "kršenja osnovnih ljudskih prava i diskriminacije na vjerskoj i nacionalnoj osovi u RS-u".

"Kao žrtve torture, čitajući Nacrt ovog zakona odgovorno tvrdimo da je riječ o aktu namijenjenom isključivo žrtvama samo jednog naroda, što predstavlja najgoru vrstu fašizma. Ovo što radi entitet RS vezano za donošenje zakona kojim bi trebalo regulisati prava žrtava torture, očigledan je pokušaj da se spriječi donošenje zakona o pravima svih žrtava na nivou Bosne i Hercegovine, bez razlike na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost. U ovoj prljavoj igri, nažalost, su i predstavnici žrtava iz RS-a. Naime, prema njihovom planu, status žrtve će se utvrđivati kako stoji u zakonu „na osnovu dokaza kojima u okviru svoje nadležnosti raspolažu republički organi, institucije ili službe“ što jasno ukazuje da nije predviđena mogućnost saradnje sa Sudom BiH, Federalnim MUP-om ili kantonalnim institucijama", navela je Hasečić u pisanoj izjavi za Radiosarajevo.ba.

Karadžić i Mladić - undefined

Ona se pita hoće li se o tome ko je žrtva, a ko nije tražiti mišljenje Saveza logoraša Republike Srpske i/ili Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske "za koje znamo kako i šta rade".

"Prema ovom Zakonu prava ne mogu ostvariti osobe koje su, kako navode, bile članovi neprijateljske vojske i paravojnih formacija, to jest osobe koje su preživjele logorska mučenja, silovanja i druge torture širom RS-a, a druge su nacionalnosti. Ovo implicira da ratni zločin nad njima nije ratni zločin. Pitamo se je li ovo pokušaj istih onih čija je vojska i policija počinila najteže ratne zločine na prostoru BiH, uključujući i genocid, da se logoraši Bošnjaci i Hrvati proglase zarobljenicima “neprijateljske vojske” i time isključe iz zakona. Strašno je da će certifikat kojim se potvrđuje da je neka osoba preživjela ratnu torturu izdavati Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica", kazala je ona.

Podsjeća da je to "isti onaj i centar koji je finansirao i podržavao odbranu zločinca Radovana Karadžića u Hagu i drugih presuđenih ratnih zločinaca, a koji se ističe svojim pokušajima revidiranja historije".

"Isto tako, status žrtve torture, po ovom zakonu, može ostvariti osoba koja je na teritoriji RS imala prebivalište tri godine prije podnošenja zahtjeva za status, iako znamo kakva je procedura prijavljivanja prebivališta po novom zakonu. Obzirom da se radi o krajnje diskriminatorskom zakonu kojim se pokušava oduzeti pravo žrtava torture hiljadama osoba nesrpske nacionalnosti, koje su tokom agresije na BiH od strane vojske, policije i paravojnih jedinica RS-a bile izložene strašnoj torturi, pozivamo međunarodnu zajednicu predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u BiH da zaustave najnoviju diskriminaciju, odnosno još jednu torturu nad osobama nesrpskog stanovništva koje su preživjele najteži oblik torture u srpskim logorima i mučilištima. Također, pozivamo sve predstavnike bošnjačkog i hrvatskog naroda u NS RS da dignu svoj glas i zaustave donošenje ovog zakona", navela je Hasečić.

Admir Čavka - undefined

Čavka: Tražimo ukidanje diksriminirajućih odredbi

Admir Čavka, šef Kluba koalicije "Domovina" u NS RS, kazao je za Radiosarajevo.ba da je upoznat sa Nacrtom zakona i da će, svakako, reagirati na isti podnošenjem amandmana.

"Tražit ću da ukinu one diskriminirajuće odredbe", dodao je Čavka.

Reakciju je za sutra najavio i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Jednaka prava za sve žrtve

"Udruženje "Žena-Žrtva rata" podržava inicijative koje su usmjerene na izjednačavanje prava svih žrtava silovanja i  seksualnog s zlostavljanja u ratu. Već dugo se naše udruženje bori da se u svim dijelovima BiH i RS egzistiraju jednaka prava u zaštiti za žene žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja, bez obzira na nacionalnost. Smatramo da je potrebno naglasiti da je za žene žrtve rata najoptimalnije postizanje rješenja na nivou BiH kako je zagovarao Program na nivou BiH proteklih nekoliko godina", navodi se u pismu upućenom državnim institucijama i međunarodnoj zajednici.

Dodaje se da institucije entiteta RS, poslije zakašnjele reakcije, sada čine gest kojim vrijeđaju dostojanstvo žrtve, jer je rješenje koje diskriminira žrtve. Pozivaju da sve da zaustave omalovažavanje ugroženih kategorija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije