Pripadnik OS BiH veličao Ratka Mladića na Instagramu, policija istražuje slučaj

Radiosarajevo.ba
Pripadnik OS BiH veličao Ratka Mladića na Instagramu, policija istražuje slučaj
PrtScr / Tojčić na Instagramu
Policijski organi u Bosni i Hercegovinu pokrenuli su istragu protiv pripadnika Oružanih snaga BiH Đorđeta Tojčića, nakon prijave da je Tojčić na svom instagram profilu veličao ratnog zločinca Ratka Mladića.

Naime, Tojčić je na Instagram profilu objavio fotografiju prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis "Zna Evropa, al' neće da prizna, borio se general protiv terorizma". Također, u opisu fotografije Tojčić je na Instagram profilu dodao i poruku "Hvala za sve!", prenosi BIRN - Detektor.ba.

djordje_tojcic_instagram_prtscr1.jpg - undefined

Ovu fotografiju Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kad je Tribunal u Haagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) osudio prvostepenu na doživotnu kaznu zatvora, za genocid u Srebrenici, progone i deportacije nesrpskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva, držanje talaca vojnika UN-a, te druge zločine počinjene u proteklom ratu.

Osim ove objave na svom Instagram profilu, Tojčić ima i još nekolicinu slika, koje su, kako saznajemo, predmet krivične prijave. Jedna od njih je i fotografija sa Stevanom Garićem, sinom Radeta Garića, koji je krajem decembra prošle godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u zločinima na području Vlasenice.

Đorđe Tojčić i Stevan Garić fotografirali su se sa zastavom Srbije ili Republike Srpske, uz pozdrav sa tri podignuta prsta.

 

A post shared by Djordje Tojcic (@djordjetojcic) on

 

Rade Garić se sumnjiči za događaje u mjestu Luke kod Vlasenice, koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Istraga je vezana i za zatvaranje odvojenih civila u školi, odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni.

Istog dana uhapšen je bio i Garićev sin Stevan, koji je ometao rad ovlaštenih osoba, odnosno pripadnika SIPA-e koji su hapsili njegovog oca. Pušten je nakon saslušanja u policiji.

I Stevan Garić na Instagram profilu ima objavljene fotografije koje podsjećaju na ratna dešavanja. Jedna od njih je fotografija sa vojnom kapom i kokardom.

Kako saznaje BIRN BiH, Tojčić nije jedini pripadnik OS BiH koji je prijavljen zbog veličanja optuženih ili osuđenih za ratne zločine, tokom proteklog rata u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije