Hrvatska: Šest novooboljelih od COVID-19, tri bolesnika preminula

Anadolija
Hrvatska: Šest novooboljelih od COVID-19, tri bolesnika preminula
EPA-EFE / Zagreb

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske saopćio je na redovnoj konferenciji za medije kako je u posljednja 24 sata zaraženo šest osoba, dok su tri bolesnika preminula, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas, na 79. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj, u protekla 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupno 2.213 COVID-19 pozitivnih do sada.

Učinjeno je 48.737 testiranja, od čega 1.257 u posljednje 24 sata, a postotak pozitivnih je 4,54 posto.

„Nažalost, od jučer imamo tri preminula bolesnika u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti: muški bolesnik 1937. godište, u Koprivnici ženski bolesnik 1936. godište i u Splitu ženski bolesnik 1927. godište“, kazao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Na respiratoru je devet, hospitalizirano je 150 bolesnika, devet manje u odnosu na jučer, oporavljenih, otpuštenih iz bolnice je 702, devet više nego jučer. Oporavljenih kod kuće je 1.132, 17 više nego jučer, a ukupno oporavljenih je 1.834, 26 više u odnosu na jučer.

Među novooboljelima iz Splitsko-dalmatinske su zabilježena tri nova slučaja, dva s otoka Brača, jedan slučaj iz Splita, po jedan slučaj zabilježen je u Istarskoj županiji, Šibensko-kninskoj i u Gradu Zagrebu.

Krunoslav Capak je, odgovarajući na pitanje mogu li ugostitelji gostima posluživati novine, kazao kako do sada u literaturi nema potvrde da se koronavirus prenosi zajedničkim korištenjem novina, no kako je to preporuka izdana iz epidemioloških razloga jer zajedničko listanje, uz korištenje jezikom navlaženog prsta, ipak prenosi niz zaraznih bolesti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je kako Hrvatska vlada, odnosno Ministarstvo zdravstva radi na izradi aplikacije koja će biti jedinstvena za područje Europske unije, koju će osobe moći dragovoljno preuzeti kako bi ih se obavijestilo ako su bile u društvu osobe koja ima istu aplikaciju, a koja je detektirana kao pozitivna na koronavirus. Ministar je istaknuo kako se ne radi o aplikaciji za praćenje i geolokaciju ili otkrivanje ličnih podataka, uključujući broj telefona, nego isključivo za pomoć osobama koje su možda bile u kontaktu s pozitivnima na koronavirus.

Božinović je kazao kako će hrvatska granična policija pustiti osobe koje ulaze u Hrvatsku iz Europske unije ukoliko posjeduju rezervaciju za hotel u Hrvatskoj, ili ako posjeduju dokumentaciju za potrebu obavljanja posla i poslovnog sastanka u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije