Hrvatska prešutno otvorila granice prije četiri dana

Radiosarajevo.ba
Hrvatska prešutno otvorila granice prije četiri dana
FOTO: Radiosarajevo.ba / Tučepi

Iako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer najavio da će Europa na razini cijele Unije danas donijeti odluku o tome kako će se ovog ljeta obavljati turistički promet, ispalo je da je Hrvatska svoje granice za turiste neformalno otvorila, zapravo, prije četiri dana, doznaje Jutarnji.hr

Nešto o tome naslutiti se moglo još jučer, također tokom redovne konferencije Kriznog štaba civilne zaštite, kada je šef štaba Božinović na upit novinara potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezerviran turistički smještaj - zapravo bez problema mogu ući u zemlju.

Službene preporuke

Formalno-pravno, to je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesenima 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

Prva podrazumijeva da stranac u Hrvatskoj u vlasništvu ima nekretninu ili plovilo ili ovamo dolazi na sprovod, a i za jedno i drugo na granici mora predočiti konkretnu dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može ući i ako ga je u Hrvatsku pozvao neki gospodarski subjekt, a treća se situacija odnosi na strance koji za posjet zemlji imaju neki “poslovni razlog”, odnosno gospodarski interes.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji.hr od dobro upućenog izvora, upravo turisti pripadaju u tu kategoriju gospodarskog interesa te, iako to tako decidirano nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

Ljeto

"Naravno da je svaki turist gospodarski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati te će moći doći na ljetovanje ako su uplatili neki aranžman", kaže naš sugovornik blizak štabu, čime, ustvari, potvrđuje i izjavu koju je ministar Božinović novinarima dao u ponedjeljak.

Strani će turisti, pojašnjava dalje, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti upute o ponašanju u pisanom obliku.

"To će značiti što više zadržavanja u objektu u kojem imaju uplaćen odmor. Što se tiče mora, naravno da će se moći kupati jer su s tim ciljem i uplatili aranžman. Tu će se, naravno, morati pridržavati uputa koje su izdane za sve korisnike plaža, a to su higijena i fizička distanca, o čemu će brigu voditi koncesionari, koji su dužni provoditi smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", dodaje.

Nakon što je Božinović još dao izjavu o tome kako turisti s uplaćenim smještajem u Hrvatskoj zapravo mogu prelaziti granicu, vijest je iznenadila brojne dionike turizma, posebno s obzirom na činjenicu da formalno-pravno nigdje nije izrijekom navedeno da su turistički razlozi dovoljni za prelazak granice.

Upiti zainteresiranih

Ipak, izjava je bila dovoljna da Ministarstvo turizma kao krovna institucija odmah bude zatrpana upitima i pozivima svih onih koji ove godine očekuju kakav-takav turizam, i to sa željom da im Ministarstvo službeno objasni koji to turisti doista mogu prelaziti granicu, po kojim uvjetima, kakva će se dokumentacija od njih tražiti na granici te koja će biti ostala pravila.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ministarstvo turizma Štabu civilne zaštite poslalo je dopis u kojem predlaže da se stvar formalno-pravno i “legalizira”, odnosno da se u uvjete prelaska granice za strance doda kako “strani državljani granicu mogu prijeći ako posjeduju potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu”, a ta bi se potvrda, bude li inicijativa prihvaćena, odnosila na sve - hotele i ostale vrste smještaja, uključujući zakup u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu rezervacije u luci ili vaučer putničke agencije.

Osim toga, dosta je nejasnoća i o tome vrijede li uvjeti ili ne vrijede i za članove obitelji i rodbinu, pa će i to vjerovatno biti potrebno dodatno definirati.

No, hoće li izmjene i formalno-pravno biti unesene u preporuke, prepustit će se na volju Štabu.

 

 

Kompletan tekst čitajte na OVOM linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije