Svi detalji: Kakvo je stanje na granicama, ko ih je zatvorio, ko je uveo zabrane

B. T.
Svi detalji: Kakvo je stanje na granicama, ko ih je zatvorio, ko je uveo zabrane
Foto: Arhiv / Ilustracija

Zaraženih: 161.028
Umrlih: 5.973
Oporavljenih: 75.959
Broj slučajeva u BiH: 21

Granična policija BiH dobila je obavijest od Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske da je naša država uklonjena s popisa zemalja čiji su državljani prilikom boravka u Hrvatskoj trebali biti u samoizolaciji.

"Dakle, građani BiH u namjeri boravka u Hrvatskoj ipak neće morati u samoizolaciju", potvrdila je za Radiosarajevo.ba Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Franka Vican - undefined

Foto: Granična policija BiH: Franka Vican

Zbog straha od širenja koronavirusa uvedene su posebne mjere na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine i zemalja u regionu. Prema najnovijim informacijama, pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz BIH na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška i Gradina. Na ostalim graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Informativni centar BIHAMK-a prati situaciju u BIH i regiji i redovno informira o stanju na graničnim prelazima.Evo koje su najnovije informacije: 

U BOSNU I HERCEGOVINU zabranjen je ulazak strancima koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine (provincija Hubei i grad Wuhan). Državljani BiH koji se vraćaju u BiH iz neke od ovih zemalja popunjavaju upitnik i idu u obaveznu samoizolaciju 14 dana.

Gotovo identičan broj Italijana i Kineza koji ulaze u BiH - undefined

Foto: GPBiH: Na bh. granicama državljani iz rizičnih zemalja popunjavaju upitnik 

HRVATSKA: Ukinuta je odluka nadležnih institucija Republike Hrvatske koja je donesena sinoć, pa je od danas u 11 sati omogućen boravak državljanja BIH na teritoriji Hrvatske. Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriji visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švajcarska, Španija,  Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji. 

Haos na Bregani - undefined

Čitalac/24sata.hr: Bregana

SLOVENIJA: Svi manji granični prijelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji je 6 graničnih prijelaza: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi Potok. Na svim graničnim prijelazima pojačana je kontrola putnika i robe.

SRBIJA: Zatvoreni su granični prijelazi:

Sa Bosnom i Hercegovinom: Bazinovci, Jamena, Most i Mokronozi.

Prema Hrvatskoj: Batina, Principovac, Principovac 2 i Ilok 2.

Prema Mađarskoj i Rumuniji zatvoreni su prelazi: Rastina, Bajmok, Bački Vinogradi, Horgoš 2, Kanjiža (riječni), Đala, Rabe, Vrbica, Kikinda, Nakovo, Jaša Tomić, Kaluđerovo, Golubac, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Đerdap 2.

Prema Bugarskoj zatvoreni su prelazi: Mokranje, Strezimirovci i Ribarci.

Prema Sjevernoj Makedoniji zatvoreni su prijelazi:Prohor Pčinjski i Goleš-Golema Crcorija.

Prema Crnoj Gori zatvoreni su prelazi: Godovo, Vrbnica i Jabuka,

CRNA GORA: Zatvoreni su granični prijelazi:

Sa BiH: Šćepan Polje-Hum (na putnom pravcu Plužine-Foča), Šuče – Vitina (Pljevlja-Foča;

Sa Albanijom: Grnčar-Baškim (Plav -Skadar)

Sa Hrvatskom: Kobila–Vitina (Herceg Novi–Vitina–Dubrovnik).

AUSTRIJA: Svi koji uđu u Austriju moraju ići u 14-dnevnu izolaciju. Izuzetak je moguć jedino ako napustite Austriju bez zaustavljanja.

Austrijska granica - undefined

Foto: schengenvisainfo.com: Austrijska granica

ALBANIJA: Zatvoren je granični prijelaz sa Crnom Gorom Sukobin-Murićani. Prijelaz je zatvoren za motorna vozila, a otvoren za pješake.

MAĐARSKA: Zabranjen je ulaz u državu: italijanskim, kineskim, južnokorejskim i iranskim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima.

RUMUNIJA: Zatvoreni su granični prijelazi sa Mađarskom: Battonya–Tornya (Turnu), Létavértes – Székelyhíd (Sacueni), Méhkerék – Nagyszalonta (Salonta) i Nyírábrány – Érmihályfalva (Valea lui Mihai).

SLOVAČKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji.

ČEŠKA: Zatvorene su granice za sve putnike koji žele ući i izaći iz države.

POLJSKA: Nije dopušten ulazak onima nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.

Za sve detaljnije informacije pozovite Informativni centar BIHAMK-a na broj 1282 (birajte opciju 4). Za pozive iz inostranstva broj je +387 33 282 100 (opcija 4).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije