Dodik najavio: Vojska će na granicama BiH postaviti šatore za izolaciju

Radiosarajevo.ba
Dodik najavio: Vojska će na granicama BiH postaviti šatore za izolaciju
Foto: Fena / Milorad Dodik

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputiti će Ministarstvu odbrane naše zemlje zahtjev da se na granicama naše zemlje postave šatori kako bi oni koji dolaze u njima boravili zbog izolacije.

Kazao je to na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kazavši kako će naša zemlja učiniti sve kako bi zaštitila svoje građane.

"Ja sam razgovarao sa druga dva člana Predsjedništva BiH i oni su saglasni da se vojska angažira kako bi se ti šatori postavili", dodao je Dodik.

Član Predsjedništva kazao je kako je i sam svjestan da situacija nije laka, ali da će se šteta morati sanirati nakon što se epidemija koronavirusa završi.

Dodao je da se režim karantina na granicama neće odnositi na vozače kamiona i autobusima, a karantine će biti organizirane najkasnije do sredine naredne sedmice.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, rekla je da su o uvođenjem karantina na graničnim prelazima razgovarano i sa predstavnicima Federacije BiH, članovima Predsjedništva, članovima Vijeća ministara BiH.

Nakon što će od ponedjeljka će svi građani BiH koji ulaze iz inostranstva dobijati rješenja o samoizolaciji, kroz dogledno vrijeme biće postavljeni karantini.

"Građani koji dolaze iz ugroženih zemalja će morati da budu smješteni tu", kazala je Cvijanović.

Pojasnila je da nije moguće osloniti se na svijest građana obzirom da imaju informacije da ih mnogi krše.

"Mjera obaveznog ograničenog karantina na granicama treba da spasi građane ovdje i da ne dozvolimo da se u naš zdravstveni sistem uvuče virus zato što bi to bilo pogubno za sve u okviru BiH", rekla je ona.

Naglasila je da je važno da za mjere koje su definisane, da bi dale prave razultate, potrebna apsolutna saradnju građana, svijest i savjest, da bi svi bili zaštićeni.

"Mora postojati gvozdena disciplina u svemu što se propisuje a to znači i neki novi mogući sistem sankcija", rekla je Cvijanović.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite, rekao je da važno smanjiti socijalni kontakt i obezbjediti socijalno distanciranje.

"Pokazalo se u posljednjim primjerima da se pojedini građani ne osjećaju odgovorno. Moramo da uvedemo drastičnije mjere, naš zahtjev Savjetu ministara će biti smanjenje broja graničnih prelaza, da se direktno na granici izdaju rješenja zdravstvenih inspektora o izolaciji", kazao je Šeranić.

Pozvao je građane iz inostranstva da ne dolaze u BiH, nego da ostanu na mjestima gdje se nalaze. Dodao je da je UKC RS od juče prešao na drugačiji sistem rada odnosno odgađaće "hladne programe", i u toku je reorganizacija kako virus ne bi dospio u Centralni medicinski blok UKC-a RS, pedijatriju i ginekologiju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije