Kršenje mjera i naredbi: Sveštenicima u Crnoj Gori određen pritvor

Radiosarajevo.ba
Kršenje mjera i naredbi: Sveštenicima u Crnoj Gori određen pritvor
Foto: Screenshot / Litija

Episkopu budimljansko-nikšićkom Srpske pravoslavne crkve Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon sinošnjeg saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću.

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Oni su dovedeni na saslušanje zbog zbog litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja, objavili su mediji.

Mitropolija crnogorsko-primorska je u Nikšiću organizovala sinoć liturgiju i litiju na praznik Svetog Vasilija Ostroškog na kojoj se okupio veliki broj ljudi koji nije poštovao fizičku distancu.

Kada je policija došla da uruči naloge za saslušanja sveštenstvu u Parohijskom domu, građani su se okupili ispred kapije i uzvikivali "Bacite uniforme" i "Ne damo svetinje".

Po izlasku iz parohijskog doma, okupljenima se obratio episkop Joanikije, koji je kazao da im ne odgovara bilo kakav incident.

"Da odemo mirno u policiju i da damo izjave - nikakav problem. Mi ne bježimo od zakona, mi smo ispoštovali Ustav Crne Gore i sve zakone", kazao je episkop Joanikije.

Građani su se, međutim, okupili ispred Centra bezbjednosti gdje su sveštenici saslušavani do oko tri sata poslije ponoći.

Crnogorska policija u Nikšiću hapsi mitropolita Amfilohija i vladiku Joanikija

U toku hapšenje kako bi prikupili informacije o današnjoj litiji u Nikšiću

I u Bijelom Polju su na informativni razgovor privedena dva sveštenika, Darko Pejić i Siniša Janković, zbog prisustvovanja protestnom skupu dva sata ranije u centru grada.

Osim njih na razgovor je pozvano više građana koji su učestvovali na protestu zbog izglasanog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i privođenja sveštenika u Beranama.

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković saopćio je sinoć da je nakon ublažavanja mjera, obavljanje vjerskih obreda omogućeno isključivo uz poštovanje preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela i naredbi Ministarstva zdravlja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Okupljanjem u Nikšiću odstupilo se od propisa nadležnih državnih organa i zato poručujem da će svi oni za koje se, nakon prikupljenih obavještenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilaštva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donesene propise krivično odgovarati zbog toga", rekao je Stanković za medije.

On je svima koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa poručio je da će na taj način izazvati odlučnu reakciju Tužilaštva jer je zakon jednak za sve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije