Hrvatska obnavlja kasarnu u blizini granice sa Srbijom: Stižu moćni Bradleyji

12
Radiosarajevo.ba
Hrvatska obnavlja kasarnu u blizini granice sa Srbijom: Stižu moćni Bradleyji
Foto: Screenshot / M2A1 Bradley

Hrvatsko ministarstvo odbrane pokrenulo je proces obnove kasarne u Belom Manastiru u Baranji. 

Tamo će se iz Našica premjestiti mehanizovani bataljon "Sokolovi" koji sada koristi borbena vozila pješadije M-80A. U skoroj budućnosti toj jedinici slijedi preoružanje na američka bozila M2A1 ODS "Bradley". 

Pred članovima parlamenta 15. januara potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić rekao je da je projekat povratka vojske u Baranju već pokrenut i da se završetak planira do kraja 2026. godine. Do tada će se urediti kasarna i smjestiti jedinica koja će imati od 650 do 850 ljudi. 

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

EU parlamentarci poručili uglednim kompanijama: "Prestanite se reklamirati u Vučićevim medijima"

Potreba za premeštajem jednog bataljona obrazlažena je "sigurnosnim razlozima" – zaštitom granice koja je ugrožena navalom migranata. Sekundarni razlog je demografske prirode jer je iseljavanje iz Baranje veliko i nastojaće se zadržati stanovništvo. Zatim, prisustvo bataljona popraviće ekonomski položaj Baranje. 

Brigada Hrvatske vojske razmještena u Slavoniji ima dva mehanizovana bataljona, po jedan u Našicama i Varaždinu i jedan tenkovski bataljon u Đakovu, artiljerijsko-raketni divizion u Bjelovaru, divizion protivvazdušne odbrane i inžinjerijski bataljon u Vinkovcima, piše Balkanska sigurnosna mreža

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije