Flurona stigla u region: U komšiluku potvrđen prvi slučaj ove infekcije

3
Fena
Flurona stigla u region: U komšiluku potvrđen prvi slučaj ove infekcije
Foto: Opća bolnica / Ilustracija (na slici su ljekari iz Opće bolnice u Sarajevu)

U Hrvatskoj je potvrđen prvi slučaj flurone, kada je osoba istovremeno zaražena COVID-om 19 i gripom, a registriran je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, potvrdila je voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ Jasmina Vraneš u utorak za HTV.

Kazala je i kako su jučer u toj ustanovi detektovali 50-ak posto pozitivnih na COVID-19 što je jako puno u odnosu na prije sedam dana, kada je bilo 30 posto pozitivnih uzoraka.

Vraneš je rekla kako je rijetkost da je neko od COVID-a obolio tri puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili i vakcinisani.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Prati se situacija s Omicronom, koji se puno lakše širi pa je inkubacija puno kraća i traje od 5 do 7 dana.

"Detektiramo ga za sada kod osoba koje imaju neku epidemiološku anamnezu. Dakle, ako su bile u kontaktu s osobama iz zemalja gdje on prevladava, ako su putovali, onda u takvoj skupini imamo već 20-30 posto pozitivnih na tu varijantu”, izjavila je voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" prof. dr. sc. Jasmina Vraneš.

U Bosni i Hercegovini još uvijek nije potvrđen niti jedan slučaj "flurone".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije