Sve o omicronu koji je stigao u BiH: Često ‘zaobiđe‘ brzi test

0
Radiosarajevo.ba
Sve o omicronu koji je stigao u BiH: Često ‘zaobiđe‘ brzi test
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Omicron varijanta je već detektirana u 89 zemalja diljem svijeta uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Međutim, s protokom vremena ne povećava samo broj osoba zaraženih najnovijim sojem već i spoznaje o njemu. Svako novo saznanje pomaže u borbi protiv najnovije, ali i svih vrsta koronavirusa.

Prema upozorenju Američke Uprava za hranu i lijekove (FDA), brzi kućni testovi imaju smanjenu osjetljivost na pronalaženje omikrona, piše Slobodna Dalmacija.

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

Konaković tvrdi da mu neko "pakuje": Željeli su mene napraviti 'crnom kravatom' i da sam nalogodavac

To se poklapa sa sumnjama osoba koji su prijavljivali više puta da im je test bio negativan čak i kada su imali simptome bolesti.

Objava je uslijedila nakon što su preliminarne studije koje je proveli Nacionalni instituti zdravlja za ubrzanu dijagnostiku, otkrile da iako testovi još uvijek mogu otkriti omikron u uzorcima koji sadrže živi virus, nisu tako pouzdani kao što su bili kod drugih sojeva.

Iako je opće poznato da su brzi testovi manje tačni od PCR testova, kod omicrona se pokazalo kako je mogućnost pogrešnog negativnog nalaza još učestalija.

Kako se mnogi oslanjaju na “kućne testove” kako bi utvrdili predstavljaju li opasnost za širenje virusa, FDA savjetuje da e naprave dva uzastopna testa tokom određenog vremenskog razdoblja, piše NY Magazine Intelligencer.

Tako se ne oslanjaju na jedan negativan rezultat, a u svakom slučaju je preporuka zatražiti i PCR test ako imaju izražene simptome ili veliku vjerojatnost infekcije zbog izloženosti. Nadalje, druga potvrđena spoznaja o novom soju je da ima dosta oblika bolesti s laganim ili nikakvim simptomima.

Stoga su Centri za kontrolu bolesti i prevenciju skratili razdoblje karantene za one koji su bili pozitivni ako su bez simptoma pet dana. Tako su priznali blaži slučajevi povezani s omiconom ne zahtijevaju 10 dana izolacije.

Treće važno obilježje zaraze omicrona je da ako joj je podlegao jedan član kućanstva, rizik za ostale članove toga kućanstva je manji ako su cijepljeni tzv. booster dozom. Dansko istraživanje potvrdilo je da je omikron mnogo zarazniji od ranije inačice delte i izgledi da se dvaput cijepljeni pojedinci zaraze koronavirusom, ako se zarazi jedan član kućanstva, gotovo su tri do četiri puta veći u slučaju omikrona nego kada je posrijedi delta soj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije