Đukanović: Poraženi ostaci velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori

Radiosarajevo.ba
Đukanović: Poraženi ostaci velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori
Arhiv / Milo Đukanović

Demokratska partija socijalista Mile Đukanovića najoštrije je osudila, kako su kazali, nasilničko i huligansko ponašanje poslanika Demokratskog fronta koji su sinoć u Parlamentu izazvali, kako navode, vandalski incident nezapamćen u crnogorskoj istoriji.

Demokratska partija socijalista najoštrije je osudila, kako su kazali, nasilničko i huligansko ponašanje poslanika Demokratskog fronta koji su sinoć u Parlamentu izazvali, kako navode, vandalski incident nezapamćen u crnogorskoj istoriji.

Premijer Crne Gore: Ne treba nam šešeljizacija, ne očekujem radikalizaciju

Čin poslanika Demokratskog fronta je neprimjeren i neodgovoran, ali ne očekujem radikalizaciju situacije. Vlast će obezbjediti da u zelji sve funkcioniše. Izjavio je ovo predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

“Oni su pod izgovorom odbrane SPC i interesa srpskog naroda u Crnoj Gori, još jednom prikazali svoje pravo lice, birajući ucjene i nasilje za postizanje ciljeva svoje nazadne politike, u pokušaju da primitivizmom, agresijom, mržnjom i ratničkom retorikom unize crnogorske institucije, i blokiraju donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ustvari, zajedno sa SPC u Crnoj Gori, kao mnogo puta do sada, pokazali su se kao istorijski prevaziđeni restlovi retrogradnog, agresivnog velikosrpskog nacionalizma”, kazali su iz DPS-a.

Uprkos, kako su kazali, tolerantnom stavu i konstruktivnom ponašanju vladajuće koalicije, u nastojanju da omogući predstavnicima te političke manjine da prepozna šansu da u svojoj državi djeluje kao odgovoran politički subjekt, poslanici DF-a se, kako dodaju, redovno identifikuju sa ulogama nekih kvazi – nacionalnih heroja na barikadama tuđih interesa.

Usvajanje spornog zakona u C. Gori: Teške riječi, zveckanje oružja, incidenti

Glasovima vladajuće većine i SDP-a u Skupštini je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nakon što su na plenumu izgovorene teške riječi i pominjano oružje. Usvajanju Zakon prethodili su incidenti, nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koje je u skupštinsku proceduru stavio Demokratski front, pišu Nakon incidenta su uhapšene 22 osobe - 18 zastupnika DF-a i još četiri osobe.

“Na kraju se to ‘herojstvo’ i proklamovana spremnost na žrtvu, svede na lošu imitaciju nacionalističkog vandalizma iz devedesetih, gde je mjera junaštva iživljavanje nad mikrofonima u Parlamentu. Poslovično ovi nesuđeni junaci brzo pređu put od umišljenih heroja, preko primitivnih prostaka agresivnih u masi, do nezaobilazne, ali sada već tragikomične uloge neshvaćenih žrtava”, ocjenjuju iz DPS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije