Pregled / Usvajanje spornog zakona u C. Gori: Teške riječi, zveckanje oružja, incidenti

27. 12. 2019. u 07:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Glasovima vladajuće većine i SDP-a u Skupštini je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nakon što su na plenumu izgovorene teške riječi i pominjano oružje.

Usvajanju Zakon prethodili su incidenti, nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koje je u skupštinsku proceduru stavio Demokratski front, pišu Vijesti.me.

Nakon incidenta su uhapšene 22 osobe - 18 zastupnika DF-a i još četiri osobe.

Nacrt zakona možete pročitati na OVOM linku. 

Crna Gora: Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore. Za Zakon je glasalo 45 zastupnika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i zastupnici SDP-a, pišu Zastupnici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandman DF-a na Prijedlog zakona.

Poslanik Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je zastupnicima Demokratske partije socijalista i Vladi da ukoliko ne prihvate amandmane koje je preko njih dostavila Mitropolija crnogorsko primorska “slobodno računaju na najgore”.

On je kazao da je učestvovao u prethodnom ratu i pozvao “ratne drugove iz 1991. i 1999. da budu spremni”. “Ne može 2.000 policajaca da zaustavi ovo, računajte da će se desiti katastrofa”, rekao je Mandić sinoć.

Prethodno je i Slaven Radunović (DF) zaprijetio da oni neće dozvoliti da se glasa. “Makar ovdje u ovom zdanju i po cijenu rata. Morat ćete da nas pobijete ili pohapsite, neka gleda narod Crne Gore”, zaprijetio je Radunović.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao da zastupnici DF-a “čitav dana prizivaju sukobe i nesreću”.

Premijer Duško Marković odgovorio je između ostalog da “svaka prijetnja stvara otpor, prirodno ili emotivno” i da će “prijetnju odbaciti kao nešto što je nedostojno Crne Gore i njene tradicije”.

Iako se očekivalo da će se usvajanje zakona odložiti nakon njegovog razgovara sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, to se nije desilo jer predsjednik Vlade nije prihvatio prijedlog crkvenog velikodostojnika da povuče zakon i da se nastavi razgovor o spornim odredbama.

Više desetina sveštenika i građana ostalo je sinoć na ulicama Podgorice, nakon što su gotovo čitav dan proveli na ulazu na Most Blaža Jovanovića.

Blokade puteva širom Crne Gore: Narod pjeva "Oj, Kosovo, Kosovo"

Dok u crnogorskom parlamentu traje rasprava o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz Pljevalja i Žabljaka blokirali su most na Tari. Ranije danas blokiran je magistralni put Berane - Bijelo Polje. To je saopšteno na skupu sveštenstva, vjernika i građana kod Blažovog mosta u Podgorici, a potvrdili su i poslanici Demokratskog fronta (DF) u parlamentu.

Jake policijske snage kontrolisale su najuži centar Podgorice, u neposrednoj blizini Skupštine Crne Gore gdje je trajala rasprava o Prijedlogu zakona. Dijelovi ulica oko zgrade parlamenta bili su neprohodni za građane i vozila, ali i za zastupnike kada su dolazili na sjednicu.

Pored policijskih kordona na ulicama, pripadnici specijalnih jedinica policije bili su stacionirani u garaži Vlade koja je smještena iza zgrade Skupštine i zgrade Predsjedništva.

U parlamentu je također bilo desetine policajaca u civilu, pripadnika Sektora obezbjeđenja imovine i lica Uprave policije, među kojima i njihov šef Dragan Blagojević. Policijska opsada opravdana je činjenicom da je Demokratski front pozvao na protest. DF je nakon odustajanja od scenarija “bugarske Skupštine” ponovo promijenio stav, nakon odlaska svog lidera Andrije Mandića i Milana Kneževića u Beograd, gdje su dobili blagoslov patrijarha SPC Irineja da se, kako je objavila Patrijaršija, ”na svakom mjestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od SPC”. Prethodno su odustali od najava da će zapaliti Skupštinu nakon apela mitropolita Amfilohija.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević rekla je Vijestima da “nije dobro da se ijedan zakonski tekst donosi u uzavreloj i kontaminiranoj atmosferi, jer to dovodi u pitanje i njegov legitimitet”.

“Međutim, jasno je da će zakon ovog tipa uvijek buditi snažne emocije u Crnoj Gori i da za njega nikad neće biti dovoljno dobar trenutak. Ovo pitanje je nesumnjivo trebalo urediti, ali i otvoriti širi prostor za dijalog kako u Skupštini tako i među zainteresovanom javnošću čime bi se relaksirao i proces konačnog oblikovanja i usvajanja”, rekla je ona.

Jučerašnja ugrijana atmosfera u gradu i u parlamentu rezultat je višednevnih akcija i javnih protivljenja Mitropolije crnogorsko-primorske i dijela opozicije vladinom Prjedlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti. Najspornije su odredbe koje se tiču, kako su naveli, mogućnosti da se oduzme imovina Mitropolije i proglasi se državnom. Vlada je i jučer odbila insistiranje da povuče zakon, a njen vicepremijer Zoran Pažin rekao je u parlamentu da se zakon donosi zbog toga da svi u Crnoj Gori imaju jednako pravo.

“Da budem sasvim jasan - smatram jednako neprihvatljivim vrijeđanje i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kada se slavi nestanak naše države u ime velikosrpskog nacionalizma i onda kada se Njegoš proglašava genocidnim piscem, ali i onda kada neodgovorni državni službenici grubo uvrijede vjernike Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Pažin.

Skupština Crne Gore - undefined

Incidenti u Skupštini Crne Gore

On se osvrnuo na političke stavove da možda nije pravo vrijeme za usvajanje ovog zakona ili da ga treba odložiti za neko buduće vrijeme.

“Nemam baš nikakvu dilemu da narednoj generaciji moramo, jednom za svagda, ostaviti jasan odgovor na to pitanje - da su u građanskoj Crnoj Gori najstarije i najvažnije one vrijednosti koje spajaju Crnogorke i Crnogorce svih vjera i nacija”, dodao je Pažin.

Njegovo izlaganje bilo je inicijalna kapisla za poslanike Fronta koju su ga optužili za antisrpstvo, a zatim je većina njih, ali i zastupnik Demosa Miodrag Lekić, iznijela ogorčenost jer ih je policija zaustavljala prilikom dolaska u parlament.

Premijer Duško Marković, kao i dio članova njegovog kabineta, prisustvovali su raspravi. Marković je bio u sali većinu vremena, izuzev tokom razgovora sa mitropolitom Amfilohijem u Vladi. On je na početku sjednice poručio rukovodstvu Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije da ne smiju primijeniti silu prema građanima i sveštenicima, te da moraju obezbijediti mir i sigurnost Crnoj Gori.

Kako je naveo, danas policajci na ulicama nisu ni protiv crkve, ni protiv sveštenstva, nego u zaštiti institucija, na osnovu bezbjednosne procjene.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA