Šeki Radončić: Odvratna zloupotreba svetaca, vjere i vjernika u režiji SPC

Radiosarajevo.ba
Šeki Radončić: Odvratna zloupotreba svetaca, vjere i vjernika u režiji SPC
Arhiv / Šeki Radončić

U Sabornom hramu u Nikšiću danas je održan sabor koji je organizirala Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, a u znak protesta protiv Vladinog Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovjesti, prenosi Radio Slobodna Europa.

Piše: F. V.

Šta je rekao Amfilohije?

Istovremeno održan je skup sa oko 6.000 ljudi. Iz SPC su sa današnjeg okupljanja poručili da je vlast Crne Gore donijela "zakon protiv pravoslavlja". Kazali su i da "ako neko udari na hram - udario je na sve".

Skup vjernika SPC u Crnoj Gori: S graničnog prijelaza vraćeni autobusi iz BiH

Kontroverzni mitropolit SPC Amfilohije, koji je blagosiljao agresorske vojnike i veličao Radovana Karadžića, prije čitanja proglasa je kazao da je "grupa bogataša, koji su opljačkali Crnu Goru i njena preduzeća", odlučili da "sada opljačkaju hramove".

Da bi se pojačao utisak na masu, u Nikšić su, sa Ostroga, donesene i mošti Svetog Vasilija Ostroškog. Među onima koji su na društvenim mrežama podržali ovaj skup, zanimljivo, bio je i Vlado Georgiev, pjevač koji je svojevremeno negodovao zbog osuđujuće presude Karadžiću.

Pojedini vjernici nisu uspjeli da dođu do Nikšića, autobusi su sa graničnog prelaza vraćeni u Bosnu i Hercegovinu.

Iz Uprave policije je za podroričke "Vijesti" nezvanično rečeno da organizovani dolazak autobusima nije najavljen i da se shodno zakonu "zbog procjene bezbjednosti ne dozvoljava ulazak organiziranim grupama".

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je vraćanje vjernika iz RS i BiH sa graničnog prijelaza prema Nikšiću, koji su krenuli na sabor u Nikšiću, gest nepoštovanja i loša poruka ne samo građanima BiH, već i regiona.

Jogurt revolucija

Da li "događanje naroda" u Crnoj Gori dio aktivnosti protiv vodstva nove članice NATO-a koje već nekoliko godina provodi Rusija, ali i Srbija, gdje je svoju ulogu, naravno, imala i SPC?

Je li ovo nova "jogurt revolucija" ili repriza dešavanja iz 1988. godine sa poznate Žute Grede, to jeste slučaja tzv. antibirokratske revolucije koja je predstavljala uvod u jugoslovensku krizu?

Pitali smo to uglednog crnogorskog novinara i publicistu, autoar više poznatih i veoma utjecajnijih knjiga, Šekija Radončića.

"Riječ je, svakako, o poznatom repertoaru SPC iz prijeratnih, ratnih i poratnih godina. Radi se, dakle, o odvratnoj zloupotrebi svetaca, vjere i vjernika u političke svrhe, umotanih u crkveni celofan", kaže Radončić.

Što se tiče povratka putnika i autobusa iz Trebinja sa crnoogoske granice, Radončić smatra da je "riječ je o postupku policije koji nije popularan, ali je zakonit".

"Pa, i novinaru i piscu Šekiju Radončić srbijanske vlasti ne dozvoljavaju ulazak u Srbiju, iako tamo nema namjeru da bilo koga ruši, ili proklinje, pa oko toga nema nikakve drame, niti je treba biti", zaključuje Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije