Amfilohije: Crnom Gorom vladaju bezbožnici, nisu kršteni da stvaraju svoje crkve

Radiosarajevo.ba
Amfilohije: Crnom Gorom vladaju bezbožnici, nisu kršteni da stvaraju svoje crkve
AA / Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Stižu reakcije na izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je rekao da model za prevazilaženje podjela oko vjerskog pitanja vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovjesti.

Oglasio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je kazao da Crnoj Gori danas postoji tendencija ljudi koji ne znaju ni šta je Crkva niti vjeruju u Boga niti su kršteni da stvaraju svoje "crkve", prenosi CdM.

"Nijesu oni prvi u istoriji takvi bezbožnici. Kad su bezbožnici Crkve stvarali, recite vi meni, i kako je moguće stvarati ih na ateizmu i na bratoubilaštvu? Crkva je sagrađena na krvi Hrista Boga našega, koji je žrtvovao sebe za život svijeta, i zajedno s Njim, na krvi mučeničkoj svih onih koji su kroz vjekove žrtvovali sebe za istinu Božju, za pravdu Božju, za ljubav Božju, za Boga ljubavi, Oca i Sina i Duha Svetoga", rekao je Amfilohije juče prilikom osveštanja novosagrađene crkve Svetih apostola Petra i Pavla manastira Ribnjak kod Bara.

On tvrdi da je od ideologije, koja, kako je rekao, i danas vlada Crnog Gorom ubijen Mitropolit Joanikije sa stotinu i dvadeset najboljih sveštenika Mitropolije.

"A da ne govorimo koliko je vjernika mučenički postradalo, koliko je hramova postradalo napuštenih i zapuštenih širom Crne Gore. Ali, dao je Bog da se od devedesetih godina naovamo obnavljaju sveti hramovi – preko sedam stotina hramova je obnovljeno, zapuštenih, u štale pretvorenih. Još čekamo samo da obnovimo onaj od bezbožnika srušeni hram na Lovćenu, od onih koji sada stvaraju nekakve svoje 'crkve'", kazao je Amfilohije.

Ovakve izjave amitropolita crnogorsko-primorskog daju za pravo predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji je u emisiji "Živa istina" ocijenio da se Srpska pravoslavna crkva ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije